Reddit slår ner på utvecklare med skyhöga priser

Reddit
Foto: Brett Jordan, Unsplash

Den kanske populäraste appen för Reddit idag – Apollo – kanske inte kan leva kvar mycket längre till. Anledningen är skyhöga priser för utvecklaren, som säger att Reddit kräver uppåt 20 miljoner dollar årligen för tillgång till de API:er som appen behöver.

Redan i april meddelade Reddit, som idag är en av de absolut största webbsajten i världen, att prisändringar var på gång. Enligt Apollos utvecklare handlar det om en prishöjning till 12 000 dollar per 50 miljoner förfrågningar mot API:et.

7 miljarder förfrågningar varje månad

Eftersom Apollo är en så populär app så gör den flera miljarder förfrågningar varje månad. Hela sju miljarder faktiskt, vilket i runda slängar betyder 1.7 miljoner dollar varje månad eller 20 miljoner dollar varje år.

I ett långt inlägg på Reddit skriver appens utvecklare Christian Selig att det här kan vara början på slutet för Apollo.

Även om appen kastar ut alla användare som inte betalar för den Ultra-prenumeration som erbjuds, så finns inget utrymme för vinst i slutändan. Tvärt om så kommer Reddits prishöjning betyda en fortsatt kostnad för Selig.

Den genomsnittliga Apollo-användaren gör ungefär 344 förfrågningar varje dag. Det betyder en kostnad på runt 2,50 dollar varje månad. En Apollo Ultra-prenumeration kostar 1,49 dollar per månad. Det är inte speciellt svårt att räkna ut vilken ohållbar situation det blir för Selig.

Reddit: Vi vill hjälpa utvecklarna att bli mer effektiva

I ett uttalande till webbsajten The Verge säger Reddits kommunikationsansvarige, Tim Rathschmidt, att priset avgörs av volymen på antalet förfrågningar. Helt enkelt hur mycket API:erna används.

Vårt pris är baserat på användningsnivåer som vi mäter för att vara så rättvisa som möjligt. Vi har, och kommer fortsätta, att arbeta med tredjepartsappar för att hjälpa dem förbättra effektiviteten, vilket kan ha en betydande inverkan på den totala kostnaden.

Den nya kostnaden för att använda Reddits API:er kommer bara månaderna innan webbsajtens moderbolag ska introduceras på börsen. Tidigare har intäkterna bara kommit från annonsering.

Att tvinga utvecklare att betala för API-åtkomst kan vara ett lukrativt sätt att få in pengar, och för att locka till sig investerare som vill tjäna pengar på Reddit. En annan nyhet är att sajten nu kräver pengar för att AI-tjänster ska kunna träna sina så kallade AI-modeller på data från sajten.

Ett tips: Besök r/apolloapp på Reddit för att följa nyhetsutvecklingen

Riskfyllt att chockhöja kostnaderna

Att chockhöja priserna för dedikerade utvecklare på det här sättet är inte helt utan risker.

När Elon Musk meddelade en liknande ökning på Twitter så svarade många företag med att helt sluta använda tjänstens API:er. Det blev helt enkelt för dyrt att fortsätta lägga ut meddelanden på tjänsten.

Det som skulle bli en intäktsökning för Twitter blev istället en extrem kontrovers och en ännu djupare klyfta mellan Elon Musk och användarna.

Reddit sitter inte i samma tuffa, ekonomiska situation som Twitter och API-användandet ser inte ut på samma sätt heller. Därför finns risken att Reddit ser chansen att dra in pengar kortsiktigt inför börsnoteringen och att de helt enkelt väljer att trycka till utvecklarna om de inte bedöms vara tillräckligt viktiga.

Frågan är nu – hur länge kommer Apollo och andra appar att kunna leva kvar?

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.