Raspberry Pi 5 har stöd för NVMe M.2

raspberry pi 5 nvme m2 adapter 2024

Visste du att den populära mikrodatorn Raspberry Pi 5 har stöd för lagringsenheter av typen NVMe M.2? Med en speciell HAT-adapter kan du ansluta supersnabb lagring på nolltid.

Adaptern kostar runt hundralappen och har måtten 65 x 56.6 millimeter. Du fäster den ovanpå kretskortet och ansluter via PCIe-gränssnittet som Raspberry Pi 5 har som standard.

Det finns stöd för två storlekar: M.2 2230 och 2242 tack vare två skruvhål för fäste. Sjäva anslutningen för M.2 är så klart standard och du trycker bara in lagringsenheten försiktigt i sin hållare när den monteras.

Ingår höjare om datorn har fläkt / kylfläns

Om din Raspberry Pi 5 använder en fläkt eller kylfläns kan adaptern behöva monteras lite annorlunda. Den måste då höjas från kretskortet för att få plats. Det ingår anvisningar och speciella höjare som du enkelt monterar.

Andra detaljer är en inbyggd LED-lampa som indikerar när adaptern har ström samt när enheten används. Det finns även ett chip för strömförsörjningen och EEPROM som lagrar HAT-ID samt viktig produktinformation.

Hastighetsmässigt kan du räkna med upp till cirka 800 MB/s vid läsning och 450 MB/s vid skrivning. Högre än så är inte möjligt, så några 7 000 MB/s som datorn eller PS5:an klarar kan du helt glömma.

Via Lilputing

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.