Pulsklocka på träning är inte längre mest populärt

garmin-vivofit-aktivitetsmatare


Aktivitetsmätare och smarta armbandsur som kan användas vid fysiska aktiviteter blir allt mer populära. I takt med att vi blir allt mer medvetna om behovet av att träna och hålla våra kroppar i form så ökar även försäljningen av aktivitetsmätare, pulsklockor och smarta armbandsur som hjälper oss i våra träningsmål.

Det finns tre tillverkare som står för den huvudsakliga försäljningen och åtminstone en av dem kanske inte är så väntad på topplistan. En av anledningarna till att dessa smarta tillbehör har blivit så populära är att de inte bara fungerar väl i träningssammanhang utan även utanför den kategorin. Ta Apple Watch som ett exempel där tränings- och vardagsfunktionerna som kombinerats smälter väl ihop till en utmärkt symbios för användaren.

Fitbit, Apple och Xiaomi dominerar helt

Så vilka tillverkare är det då som har förstått vad användarna behöver och lyckats skapa produkter som är tillräckligt bra för att företagen ska dominera sina positioner på marknaden helt?

  • Fitbit dominerar handeln med smarta träningstillbehör och rapporterar otroliga 4,7 miljoner skeppade exemplar av sina träningsarmband (även kallade aktivitetsmätare) under årets tredje kvartal. Med ett brett utbud som innefattar de mer avancerade Charge- och Surge-modellerna såväl som enklare Force och Flex har Fitbit lyckats kamma hem en stor del av den totala marknaden, 22 procent för att vara exakt.

  • Apple tar hem andraplatsen med Watch och ska enligt analytiker ha skeppat 3,9 miljoner exemplar av det smarta armbandsuret under samma kvartal. En imponerande insats med tanke på att Watch släpptes under andra kvartalet och det pekar på ett extremt intresse på marknaden. En del av framgången tillskrivs den förhållandevis snabba uppdateringen till WatchOS 2.0 som gav Watch flera välkomna förbättringar.
  • Kinesiska tillverkaren Xiaomi ligger tätt bakom Apple med 3,7 miljoner skeppade exemplar av smarta träningsarmbanden Mi Bands. Tillverkaren expanderade explosionsartat med 815 procent från år till år vilket gör att inte bara Apple utan även Fitbit kommer att få svårt med sina ledarpositioner i framtiden. Xiaomi väntas gå förbi Apple inom en överskådlig framtid och sen handlar det om månader till Fitbit.

I takt med att tekniken bakom tillverkarnas aktivitetsmätare och smarta armbandsur blir allt bättre kommer vi att få se nya, praktiska produkter som blir allt mindre på handlederna. Redan idag finns en del av funktionaliteten, så som stegräknare och höjdmätare, inbyggda i nyare smartphones.

3 bästa smarta träningstillbehören

Med det inte sagt att träningstillbehören kommer att försvinna; de kommer att optimeras för att fungera med modernare teknik och ta mindre plats i våra liv samtidigt som de levererar mer. Tills dessa kommer kan vi tipsa om tre produkter som är utmärkta redan idag.

fitbit-flex-300pxFitbit Flex är det enklaste, billigaste och minst funktionsrika av våra favoriter. Det är dock också vad vi gillar med den här lilla aktivitetsmätare. Den bara sitter där på handleden och gör precis vad den ska – mäter hur många steg och vilket avstånd man gått eller cyklat. Dessutom har den ett smart nattläge som berättar hur väl man sover, vilket är en kul (eller mindre kul) funktion för alla nyblivna föräldrar som vill ha nattkoll.

Apple WatchApple Watch är smartwatchen som tagit marknaden med storm. Om vi bortser från den (jämförelsevis) dåliga batteritiden får man tät integration med Iphone-telefoner, smarta träningsfunktioner som lockar en till att faktiskt träna mer och givetvis stöd för alla notifieringar från anslutna telefoner. Apple Watch har inbyggda sensorer för puls- och avståndsmätning samt mycket mer spännande under skalet. Begränsad med Android.

garmin-fenix-3-sapphire-300pxGarmin Fenix 3 är en professionell pulsklocka med smarta funktioner och riktigt snygg design. Med sin 1,2-tumsskärm i färg utmärker sig modellen framför allt annat på marknaden och inte minst då det sitter en gps under glaset. Här hittar vi även en 3-axlad kompass, höjdmätare, barometer och mycket mer. Garmin Fenix 3 är den perfekta följeslagaren oavsett om man är cyklist, simmare, löpare eller skidåkare. Eller bara kaffesugen.