Allmänt

Project Nightingale – Google samlar hälsodata i hemlighet

Artikelns höjdpunkter
 • All insamling sker enligt rådande regelverk
 • Hälsodata samlas enbart från privatpersoner i USA
 • Insamlingen påverkar inte Sverige-boende privatpersoner

Google samlar hälsodata i det tysta från miljontals användare. Enligt uppgift har fler än 150 anställda på Google åtkomst till känslig data i projektet som kallas “Project Nightingale”.


Lästips: Google vill köpa Fitbit

Google satsar stort på hälsorelaterade områden just nu och en indikation på det är köpet av Fitbit. Intresset för hälsodata är tydligt hos flera tunga aktörer förutom Google då även Amazon och Microsoft drar sig åt samma håll.

En utmaning för företagen är att samla på sig tillräckligt stora mängder hälsodata för att använda den i olika sammanhang. Ett sätt är att göra som Google gjorde, nämligen köpa en aktör (i det här fallet Fitbit) som arbetar med hälsodata.

Ett annat sätt är att samarbeta med organisationer som hanterar hälsodata. Och det är precis vad Google har gjort i största hemlighet.

Google samlar hälsodata med hjälp av Ascension

Genom att samarbeta med en grupp sjukhus och läkarmottagningar i USA så har Google kunna samla på sig stora mängder känslig hälsodata.

Gruppen kallas Ascension och är St. Louis-baserad med en större mängd faciliteter under sig. Genom denna grupp har Google tagit del av bland annat labbresultat, läkardiagnoser och sjukhusjournaler från miljontals amerikaner. Och det sedan 2018.

Företaget har i princip fått ta del av privatpersoners kompletta hälsodiagnoser med fullständiga namn och födelsedatum.

Och om du tänker att det här inte är något du hört om tidigare så är det inte konstigt. Google har skött hela insamlingen helt under radarn, och först när The Washington Post börjat gräva kring projektet så har Google gått ut med ett officiellt uttalande kring Project Nightingale.

Google: Vi sköter insamlingen enligt alla regler och lagar

Google bekräftar “Project Nightingale” i ett officiellt meddelande på sin webbsajt.

Där säger företaget att de samlar in och hanterar all hälsorelaterad data enligt de hälsolagar som finns i USA. Mer specifikt pekar Google på “Health Insurance Portability and Accountability Act” som gör att patientdata får delas (med restriktioner) utan att patienterna behöver meddelas om det.

En restriktion kring delningen av data med andra parter är att delningen endast får ske om hälsodatan används till att säkerställa olika hälsofunktioners tillgänglighet och användning.

Minst 150 personer på Google har använt den hälsodata som samlas in. Målet för Google är att aggregera all data genom att använda sina molntjänster och hitta indikationer på förändringar i hälsoplanen för individer.

FAQ – vanliga frågor om Project Nightingale

 1. Vad är Project Nightingale?

  Project Nightingale är ett internt projekt på Google för insamling av hälsodata om privatpersoner i USA. Projektet drivs i samarbete med USA-baserade Ascension. Insamlingen har skett i hemlighet och pågått sedan 2018.

 2. Omfattar Project Nightingale privatpersoner i Sverige?

  Nej, det finns inget idag som tyder på att Google använder Project Nightingale för att samla hälsodata om privatpersoner i Sverige.

 3. Varför samlar Google hälsodata från privatpersoner?

  Det finns flera anledningar. En anledning är att Ascension flyttar alla sina befintliga tjänster till Google, och med det följer hälsodata för användning i Googles molntjänster.

  En annan anledning är att Google vill använda hälsodata för att analysera innehållet och hitta intressanta korrelationer och hjälpa med att identifiera olika problem som kan behöva kommuniceras till privatpersonerna.

 4. Var kan jag läsa mer om Project Nightingale?

  Google har publicerat ett blogginlägg med rubriken Our partnership with Ascension om insamlingen av hälsodata. Även Ascension har publicerat ett officiellt meddelande om samarbetet med Google och den hälsodata som delas med företaget. Den ursprungliga artikeln på The Wall Street Journal finner du här (betalvägg).

Taggar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Close