Project Nightingale – Google samlar hälsodata i hemlighet

Google Logo

Google samlar hälsodata i det tysta från miljontals användare. Enligt uppgift har fler än 150 anställda på Google åtkomst till känslig data i projektet som kallas ”Project Nightingale”.


Lästips: Google vill köpa Fitbit

Google satsar stort på hälsorelaterade områden just nu och en indikation på det är köpet av Fitbit. Intresset för hälsodata är tydligt hos flera tunga aktörer förutom Google då även Amazon och Microsoft drar sig åt samma håll.

En utmaning för företagen är att samla på sig tillräckligt stora mängder hälsodata för att använda den i olika sammanhang. Ett sätt är att göra som Google gjorde, nämligen köpa en aktör (i det här fallet Fitbit) som arbetar med hälsodata.

Ett annat sätt är att samarbeta med organisationer som hanterar hälsodata. Och det är precis vad Google har gjort i största hemlighet.

Google samlar hälsodata med hjälp av Ascension

Genom att samarbeta med en grupp sjukhus och läkarmottagningar i USA så har Google kunna samla på sig stora mängder känslig hälsodata.

Gruppen kallas Ascension och är St. Louis-baserad med en större mängd faciliteter under sig. Genom denna grupp har Google tagit del av bland annat labbresultat, läkardiagnoser och sjukhusjournaler från miljontals amerikaner. Och det sedan 2018.

Företaget har i princip fått ta del av privatpersoners kompletta hälsodiagnoser med fullständiga namn och födelsedatum.

project nightingale google how it works

Och om du tänker att det här inte är något du hört om tidigare så är det inte konstigt. Google har skött hela insamlingen helt under radarn, och först när The Washington Post börjat gräva kring projektet så har Google gått ut med ett officiellt uttalande kring Project Nightingale.

Google: Vi sköter insamlingen enligt alla regler och lagar

Google bekräftar ”Project Nightingale” i ett officiellt meddelande på sin webbsajt.

Där säger företaget att de samlar in och hanterar all hälsorelaterad data enligt de hälsolagar som finns i USA. Mer specifikt pekar Google på ”Health Insurance Portability and Accountability Act” som gör att patientdata får delas (med restriktioner) utan att patienterna behöver meddelas om det.

En restriktion kring delningen av data med andra parter är att delningen endast får ske om hälsodatan används till att säkerställa olika hälsofunktioners tillgänglighet och användning.

Minst 150 personer på Google har använt den hälsodata som samlas in. Målet för Google är att aggregera all data genom att använda sina molntjänster och hitta indikationer på förändringar i hälsoplanen för individer.

FAQ – vanliga frågor om Project Nightingale

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.