Allmänt

Facebook-appen använder kameran när du kollar nyhetsflödet – i hemlighet

Facebook-appen till iOS har en allvarlig bugg som gör att kameran aktiveras i bakgrunden när du scrollar genom nyhetsflödet. Företaget har erkänt att buggen finns och en lösning är på gång.

Helt nyligen började användare av Facebooks iOS-app rapportera om hur kameran aktiverades i bakgrunden när de scrollade genom nyhetsflödet. Många tog till både Twitter och Reddit för att berätta om sina fynd.

Enligt rapporterna kan kameran aktiveras både när man scrollar i nyhetsflödet och när användaren kollar på videor. För en del uppstår problemet när de byter till fullskärmsläge och mjukvaran då anropar kamerafunktionen av någon anledning.

Den första buggrapporten om kameran i iOS-appen kom när en användare berättade om hur rotering av skärmen laddade nyhetsgränssnittet utan synbar anledning. Och det på senaste iOS-versionen som är 13.2.2.

Facebook bekräftar buggen som startar kameran i iOS

Facebook har via Guy Rosen – ansvarig för säkerhets- och integritetsfrågor på företaget – bekräftat att buggen existerar.

Enligt Guy Rosen har en buggfix redan skickats till Apple för godkännande och inom kort bör Facebook-appen uppdateras med lösningen på din telefon och surfplatta.

Facebook har knappast det bästa ryktet när det gäller integritet och säkerhet. Och det är incidenter som den här som gör att företaget blir mer och mer kritiserad för att brista i integritetsfrågor.

Företaget har periodvis läckt enorma mängder användardata till utvecklare och rakt ut på internet – och Facebook har ett stort arbete framför sig om de vill försöka övertyga användarna om att de står på deras sida.

Frågan är om de vill och kommer att lyckas – vad tror du?

FAQ – vanliga frågor om buggen i Facebook-appen

  1. Påverkar buggen i Facebook-appen även Android?

    Nej, det är en isolerad bugg i Facebook-appen för iOS. Om du använder Android är du inte påverkad idag.

  2. Sparar Facebook information från kameran på grund av buggen?

    Nej, Facebook har bekräftat att även om kameran aktiveras så delas ingen data utanför mobiltelefonen eller surfplattan. Det lagras alltså inget på Facebooks servrar på grund av buggen.

  3. När löser Facebook kamera-buggen i iOS-appen?

    Det finns redan en lösning som är skickad till Apple för godkännande. Inom kort uppdateras appen på App Store och du kan därefter uppdatera din app på mobiltelefonen eller surfplattan.

Taggar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Close