Process Piglet kollar programmens minnesanvändning

Light rods ai
Christopher Burns, Unsplash

Funderar du över vilka program eller processer som drar mest minne i Windows? Du får upp en förträfflig lista med allt som kör just nu om du startar Aktivitetshanteraren. Om du dessutom använder Windows 8 eller nyare så får du den bättre varianten som ger mer detaljerad information än tidigare var möjligt.

Tyvärr ger Aktivitetshanteringen ingen information om någon av programmen eller processerna drar mer minne än vanligt . Vissa buggar kan generera minnesläckor som i sin tur äter enorma mängder minne i onödan, något som är lätt att missa om man inte har koll på hur minnesanvändningen såg ut innan.

Process Piglet är ett litet gratisprogram som analyserar minnesanvändningen och rapporterar om något program börjar använda mer minne än vanligt. DonationCoder Mouser är utvecklaren bakom programmet och det är ett utmärkt sätt att få bättre koll på hur ens program arbetar i bakgrunden.

Analyserar dina program i bakgrunden

När Process Piglet körs första gången börjar programmet att analysera vad som händer i bakgrunden. Under 30 sekunder skapas en grund för vidare kontroll och om något program går över definierade värden får användaren en varning. Man kan givetvis ändra dessa värden manuellt om så önskas

Vissa processer och program kanske inte bör övervakas, som en webbläsare vars minnesanvändningen snabbt kan springa från megabyte till gigabyte på några minuter. Dessa går att lägga i en undantagslista om så önskas. Det finns mängder av inställningar att göra för den avancerade användaren.

Huruvida Process Piglet är rätt verktyg för dig kan jag inte svara på, men om du märker att minnesanvändningen springer iväg helt oförklarligt så kan programmet hjälpa dig att hitta var felet finns. Det är lättanvänt, gratis och finns att ladda ned från utvecklarens hemsida här.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.