Pioneer släpper Ultra HD Bluray-spelare för datorn — BDR-S11J-BK och BDR-S11J-X

Pioneer logo

Pioneer har släppt den första interna Ultra HD Bluray-spelaren för stationära datorer. Två varianter kommer att finnas med namnen BDR-S11J-BK och BDR-S11J-X. Båda släpps initialt på den japanska marknaden men förhoppningen är en större spridning till fler länder inom sin tid.

Den mer avancerade varianten av de båda är BDR-S11J-X med platta kablar, vibrationsdämpande komponenter och en svart finish på utsidan. På framsidan finns en indikator som visar hur hög ljudkvalitet filerna på Bluray-skivan har. En trevlig men knappast nödvändig funktion för de flesta.

Både BDR-S11J-X och BDR-S11J-BK kräver operativsystemet Windows 10 och en processor ur Intel Kaby Lake-serien för att kunna spela upp 4K-filmer. Närmare bestämt måste det vara en Core i5 eller Core i7, allt under det saknar stödet som krävs. Datorn måste även ha minst 6GB RAM-minne och ett grafikkort med porten HDMI 2.0a. Samt en 4K-skärm.

Tillsammans med Ultra HD Bluray-spelarna följer teknologin PureRead4+ som Pioneer utvecklat för att förbättra prestandan när spelaren läser från skivor som är smutsiga eller repade. Det följer även med uppspelningsprogrammet CyberLink PowerDVD 14 och PowerProducer 5.5.

pioneer-bdr-s11jbk


Pioneer är först men frågan är om det betyder något

Pioneer har först med att släppa Ultra HD Bluray-spelare för datorer, men frågan är om de är prisvärda. Intresset för högupplöst film på skiva är inte jättehögt och idag är det mer filmtjänster som drar det stora intresset hos konsumenterna.

För att inte tala om konkurrensen Pioneer har från externa spelare som Sony X800 och spelkonsolen Xbox One S. Den senare är ett utmärkt komplement till hemmabion då den inte bara klarar film utan även spel, och det till ett mycket lågt pris.

I skrivande stund finns inget pris men vi vet åtminstone att Pioneer BDR-S11J-BK och BDR-S11J-X släpps på den japanska marknaden i februari. Om det blir den succé som Pioneer hoppas på återstår att se, men något säger oss att en europeisk lansering kan bli ett bakslag för tillverkaren.

Vad tror ni?

Mikael är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO.