OnePlus installerar bloatware från Facebook – kan inte avinstalleras

OnePlus Nord
OnePlus Nord © OnePlus

OnePlus installerar bloatware från Facebook på sina mobiltelefoner. Och du kan inte avinstallera det från din telefon. OnePlus har svarat på kritiken och menar att de inte gör något fel.


Få saker i mobilvärlden är så tråkiga som förinstallerade och oönskade applikationer. Det som vi kallar bloatware. Speciellt om de är många och knepiga att avinstallera.

OnePlus har visserligen bara ett fåtal förinstallerade extra-appar på sina nya mobiltelefoner. Men de är knappast önskvärda då de inte går att avinstallera helt.

Det handlar har specifikt om tre appar från Facebook:

  • Facebook
  • Instagram
  • Messenger

Tre appar som är förinstallerade och som uppdateras via Facebook App Manager (och inte via Play Store som normala appar).


Du kan ta bort de tre apparna från Android om du vill, men installationshanteraren är så hårt inbakad i operativsystemet att den inte kan raderas. Du blir alltså inte av med Facebook App Manager hur mycket du än väl.

Dessutom finns Facebook App Installerar och Facebook Services på telefonerna. Inte heller dessa kan tas bort.

OnePlus: Inget fel med med apparna från Facebook

OnePlus säger i ett uttalande att de inte anser att Facebooks mjukvara är ett problem, och att de kommer fortsätta förinstallera apparna i sina kommande mobiltelefoner.

Enligt OnePlus ska användningen av Facebook App Manager öka batterieffektiviteten i telefonen. Något som de inte har stöttat upp med faktiska bevis på – än. OnePlus säger också att mjukvaran förbättrar HDR-uppspelning på Netflix. Exakt hur det går till har OnePlus inte förklarat.

De telefoner som i skrivande stund är drabbade av OnePlus samarbete med Facebook är följande:

  • OnePlus Nord
  • OnePlus 8
  • OnePlus 8 Pro

Nämnvärt här är att det går att åtminstone avaktivera de tre mjukvarorna från Facebook. Det står inte andra funktioner eller appar på något vis, så vi rekommenderar att du går till appinställningarna och avvaktiverar dem så fort du kan.