Funderar du på att köpa Olympus OM-D E-M1 II? Då bör du läsa den recension som webbsajten The Verge har skrivit — en hyllning till M43-formatet och inte minst till senaste flaggskeppskameran från Olympus.
Vi har de senaste åren sett hur spegellösa systemkameror utvecklats med allt bättre egenskaper; från inbyggd bildstabilisering till videoinspelning i 4K och utmärkt bildkvalitet. För att inte tala om ett gediget urval av objektiv.
Tyvärr har vi också fått se priserna gå upp. Sony A6500 introducerades med cirkapriset 16 990 kronor vilket är mer än flera fullformatskameror, och Olympus OM-D E-M1 II börjar på otroligt höga 19 990 kronor. Och för den summan bör kameran prestera i absolut toppklass. Frågar du The Verge är det också vad den gör.
Många förbättringar i OM-D E-M1 II
Jämfört med föregångaren OM-D E-M1 har kamerasensorn har fått uppskruvad upplösning från 16 till 20 megapixel vilket lär öka detaljrikedomen i bilderna, medan 40 extra fokuspunkter snabbare upp och ger mer precis autofokus. Lägg till ett bättre batteri, en uppgraderad bildprocessor och videoinspelning i 4K-upplösning.
Olympus OM-D E-M1 II är en stabil och kompetent entusiastkamera för de extra krävande fotograferna. Förbättrad på de punkter där föregångaren visade svagheter, utan att röra de komponenter som redan fungerar bra. Som den elektroniska sökaren vilken gör ett utmärkt jobb. Inte i absolut toppklass som det bästa från Sony eller Fujifilm, men inte heller långt ifrån.
What makes the E-M1 Mark II so special, though, is the camera is fast. I’m talking fast like before-you-finish-reading-the-end-of-this-sentence-it-could-have-taken-more-than-100-photos fast. Even the E-M1 Mark II’s slowest modes feel speedier than most other cameras’ fastest, skriver The Verge.
The Verge lyfter också fram att kameran klarar seriebildstagning i 15 bilder per sekund vilket är föredömligt snabbt. Det med mekanisk slutare, om du använder den elektroniska klarar kameran hela 60 bilder per sekund. E-M1 II är en vansinnigt snabb kamera som tillsammans med kvicka autofokus är perfekt för barn i rörelse.
Även kamerasensorn behandlas i recensionen, men kanske inte fullt så långt in på den positiva sidan som man kunde önskat. Sean O’Kane som recenserat kameran för The Verge skriver att M43-sensorn tappar mot både APS-C och fullformat på grund av den begränsade ytan. Varken det dynamiska området eller bruset står sig mot de större sensorerna, men så är det också att vänta och värt att lägga på den negativa sidan.
Bildstabilisering ger skarpare bilder i dåligt ljus
Mer positivt är då inbyggda bildstabiliseringen som sitter i kamerahuset. Det betyder att alla objektiv som monteras på kameran stabiliseras. Fördelen med stabilisering är att skakoskärpa minskas vid långa slutartider, nackdelen att bildkvaliteten kan få sig en lätt törn beroende på hur stabiliseringen används. Chanserna att få skarpa fotografier i dåliga ljusförhållande ökar kraftigt med stabilisering, speciellt vid längre brännvidder.
Olympus OM-D E-M1 II är på många sätt en fantastisk kamera och en välkommen uppgradering bredvid syskonet OM-D E-M1. Men också en ruskigt dyr kamera som gör det svårt att rättfärdiga ett köp bredvid andra modeller, som Sony A6500 och Fujifilm X-T2. Trots goda egenskaper, bra byggkvalitet och trevligt design.
För hela recensionen rekommenderar vi ett besök på The Verge. Ett tips är att inte bygga hela din uppfattning om kameran endast på deras tycken. Försök om möjligt att prova kameran själv, läs fler recensioner och titta på videor om modellen.
Lämna ett svar
Visa kommentarer