Nytt patent öppnar för spårbara iPhone-telefoner — när de är avstängda!

Apple iPhone 7

Mångas stora mardröm är att de ska få sin mobiltelefon stulen. Klantiga tjuvar behåller telefonen på så att eventuellt inställda spårfunktioner, som “Hitta min iPhone” med iOS, medan lite smartare klåfingriga kriminella snabbt stänger av telefonen så den inte kan lokaliseras.


Nu verkar det dock som att Apple kan ha en lösning på avstängda, stulna telefoner. Nämligen en variant av “Hitta min iPhone” som även fungerar när telefonen inte är påslagen. Teknik relaterad till ett nytt patent som bland annat rapporterats av webbsajten Cult of Mac ska vara lösningen.

Patentet som har nummer US20160323703 skickades in till amerikanska motsvarigheten till Patent & Registreringsverket den 6 maj 2016. Det beskriver en metod för att spåra en iPhones position även om telefonen är avstängd. Genom att använda en speciell timer under korta perioder kan Apple starta upp delar av hårdvaran.

Främst för telefoner, kan användas med surfplattor & datorer

När det sker kan Apple använda sig av en mängd metoder för att lokalisera enheten. Exempelvis genom att registrera olika rörelsemönster, användning av mikrofonen i telefonen, fotografier och liknande.

Tekniken är primärt tänkt för användning med iPhone-telefoner, men det ser inte ut att finnas något som hindrar datorer eller surfplattor från att få den. Och det här är en mer än välkommen teknik som vi hoppas kan släppas redan med iPhone 8 nästa år.


Tyvärr har historien visat att även om patent registreras i mängder så är det inte alltid de leder till nya funktioner för användarna. Så börja med att ta det här patentet med en nypa salt, och håll så hårt du kan i telefonen tills något vettigt kommer av den. Vi hoppas givetvis att 2017 blir året då spårbarheten ökar för stulna telefoner, men vi gissar också att det lär dröja längre än så.

Läs mer på webbsajten Cult of Mac eller se hela patentet på U.S. Patent and Trademark Office.