Nya uppgifter om iMac Pro – kan använda Intel Purley

Apple iMac Pro 2017

Apple iMac Pro kan bli ett riktigt monster till arbetsdator med helt nya serverklassade Intel Purley-processor ackompanjerade av en medprocessor från ARM.


Vi vet idag att iMac Pro använder en Xeon-processor med upp 18 processorkärnor och upp till 128GB ECC-minne. Till det följer en högpresterande AMD Vega GPU och 4TB SSD-lagring.

Däremot vet vi inte exakt vilka processorer det rör sig om, åtminstone inte från officiellt håll. Nu har dock uppgifter från webbsajten Pike’s Universum kanske pekat oss i en riktning. Nämligen mot serverklassade Skylake-EX och Skylake-EP vilka har kodnamnet ”Purley”.

Som källa pekar Pike’s Universum på information som hittats i macOS ”High Sierra” Developer Beta med referenser till de båda processorserierna. Webbsiten menar också att iMac Pro ska använda socketen LGA3647 istället för gamla LGA2066.

Den ARM-baserad medprocessorn ska i sin tur användas som en sorts ”Secure Enclave”. Liknande hårdvara återfinns bland annat i iPhone-telefonerna och innehåller ett krypterat minne och en fysisk slumptalsgenerator. Medprocessorn används för tt hantera dataskyddsnycklar och säkra upp operativsystemet i enheten.


Tangentord med Touch ID & Touch Bar

Vidare skriver Pike’s Universum att iMac Pro har medföljande tangentbord med Touch Bar-liknande funktionalitet som återfinns i nyare Macbook Pro. Tangentbordet ska även ha stöd för Touch ID för smidigare säkerhet och inloggning.

Om iMac Pro faktiskt får allt detta eller om Apple nöjer sig med äldre hårdvara återstår att se. En lansering är att vänta i december med ett cirkapris kring 4 999 dollar — och med den prislappen i åtanke hoppas vi verkligen att Apple tar sig i kragen och faktiskt levererar vad användarna vill ha, och inte bara vad Apple vill att användarna ska vilja ha som tidigare.