Epson Home Cinema 4000 – projektor med 4K & HDR

Epson Home Cinema 4000

Epson lanserar en ny projektor för hemmabion — Home Cinema 4000 — med stöd för 4K-upplösning och HDR10.

Idag är det fortfarande galet dyrt med projektorer som klarar äkta 4K-upplösning utan så kallad ”pixel shift”, och även om Home Cinema 4000 använder sig av de senare har Epson släppt en ytterst kapabel projektor.

Home Cinema 4000 klarar att visa mellan 50 och 300 tum med en maximal ljusstyrka på 2 200 lumen. Med pixel shift-tekniken kallad ”4K Enhancement” kan Epson-projektorn producera en bild på 3 840 x 2 160 och förbättra lågupplöst video, men det är inte lika bra som ”full” 4K.

Projektorn har fullt 10-bitarsstöd och använder sig av HDR10 som så många andra produkter och tjänster. Hundraprocentigt stöd för visning av färgrymden DCI-P3 säkerställer god färgåtergivning då det är vad filmindustrin använder sig av och kontrastförhållandet är 140 000:1.

Den motoriserade optiken till Home Cinema 4000 har tio förhandsinställda lägen att välja mellan. Från 2.1x zoom till superultrabred bild, den här projektorn ger dig många valmöjligheter för att matcha ditt rum och materialet som visas. Oavsett avstånd till duken får du klar och fin bild med automatisk fokusering.

För anslutning till en videokälla kan du använda HDMI och VGA. Det finns även USB-portar och stöd för RS-232c. Epson Home Cinema 4000 är tillgänglig idag på utvalda marknader, men i skrivande stund verkar modellen inte finns i Sverige. Vi hoppas så klart på snar lansering även här.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.