Nya Samsung Galaxy S4 stödjer 4G+

Samsung logo
Foto: Babak Habibi, Unsplash

Samsung släpper en ny variant av populära storsäljaren Galaxy S4. Den nya modellen kommer att erbjuda en minimal hårdvaruändring jämfört med den befintliga – och det enda som är nytt är stödet för 4G+ och en snabbare processor. Det betyder i korthet att Samsung använt en LTE-krets för Cat 4 och som kan hantera betydligt mer data i mobilnätet än vad den nuvarande kretsen kan i Galaxy S4.

Hur blir det då i praktiken? Jo, inte speciellt mycket till hastighetsskillnad då mobiloperatörernas nät inte är anpassade för den högre hastigheten i skrivande stund. 150 Mb/s ner och 50 Mb/s upp utlovas som bäst – men om inte näten klarar det så finns det inte heller någon anledning att betala de cirka 6 000 kronorna som modellen faktiskt kostar vid lanseringen i november.

Gällande processorn då, har du inte glömt bort den? Vad Samsung har gjort är att öka klockfrekvensen från 1,9 GHz till 2,3 GHz för de fyra processorkärnorna – en skillnad som visserligen kommer att märkas men som i praktiken inte betyder värst mycket. Applikationerna kommer inte att ladda mycket snabbare och spelen är mer påverkade av den inbyggda grafikkkretsen.

Istället kommer man att märka mer i skillnad med TRIM-stödet som släpptes tillsammans med Android 4.3. Nu kanske ni tycker att jag är tämligen kritisk mot den nya Galaxy S4-modellen och det är jag faktiskt också. I skrivande stund kostar den vanliga modellen cirka 4 300 kronor om man kollar på Prisjakt. Lägg på hela 1 700 kr för den lilla ändringen som görs och få 4G+-varianten. Nej tack.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.