Nya modeller av iPhone och iPad från Apple — ingen iPhone Edition eller iPad Pro

Apple iPad 2017

Apple har introducerat nya mobiltelefoner i iPhone-serien. Det rör sig inte om iPhone 8 eller iPhone Edition som många går och väntar på, istället handlar det om fler färgkombinationer och nya storlekar på lagringen som gäller.


Bland annat har lilla iPhone SE fått två nya storlekar på 32GB och 128GB. Det betyder att Apple fördubblat lagringsutrymmet från de befintliga modellerna på 16GB och 64GB. En välkommen nyhet för de som vill ha fler alternativ att välja mellan.

Apple har länge kritiserats för att deras billigaste modeller i iPhone- och iPad-serien börjar med 16GB lagringsutrymme. På senare tid har företaget dock ökat storlekarna till 32GB och det är positivt att även iPhone SE omfattas av den större mängden lagring idag.

Se de nya storleksvalen för iPhone SE på den officiella produktsidan.

iPhone 7 (PRODUCT) RED

apple iphone7 red


Även iPhone 7 har fått en nyhet och här handlar det bara om en ny färg, nämligen röd. Apple har sedan länge haft ett nära samarbete med (RED) för att bidra till AIDS-forskningen, och man gör det genom att släppa röda produkter där en del av intäkterna går till forskning.

Senast Apple introducerade ett nytt färgval till iPhone-serien var 2016 när iPhone 7 fick färgvalet Jet Black och innan dess kom Rose Gold med 2015 års iPhone 6S. Precis som med iPhone SE och de två nya storlekarna tillförs inget nytt då specifikationerna i övrigt är samma.

— Introduktionen av denna specialversion av iPhone i sin underbart röda nyans är vår största (PRODUCT) RED-lansering någonsin för att fira vårt partnerskap med (RED), och vi kan knappt bärga oss tills den når användarna, sade Apples VD Tim Cook.

Att Apple släpper en ny iPhone 7 kom högst oväntat i väntan på att iPhone 8 eller iPhone Edition presenteras senare i år. Ett välkommet tillskott för de som vill betala lite extra för färgen och möjligheten att bidra till AIDS-forskningen.

Läs mer om nya iPhone 7 (PRODUCT) RED på den officiella produktsidan.

Apple släpper ny iPad som ersätter iPad Air 2

Apple iPad 2017

Apple har också förnyat iPad-serien. Istället för att ha kvar namnet iPad Air så har Apple helt sonika valt att kalla sin senaste modell för iPad. Specifikationerna är lika de till iPad Air 2 men ståtar med en snabbare Apple A9-processor och ett lägre pris.

Om du vill köpa nya iPad så kan det vara bra att veta pris och färg. iPad kan köpas i silver, guld och rymdgrå. Priserna är 3 995 kronor för 32GB och WiFi, vill du ha 4G-stöd till det kostar surfplattan 5 495 kronor. Öka lagringsutrymmet till 128GB är det istället 5 195 kronor respektive 6 695 kronor som gäller.

— Nya användare och alla som vill uppgradera kommer att älska vår nya iPad för användning hemma, i skolan och på jobbet, med sin fantastiska retinaskärm, den kraftfulla A9-processorn och tillgång till 1,3 miljoner applikationer designade för den, sade Apples Phil Schiller

Samtidigt som iPad presenteras är det många som går och väntar på att Apple ska visa upp uppgraderade iPad Pro-modeller. Dessa är inte att vänta förrän senare under 2017 och då tillsammans med en omdesignad, effektivare styluspenna.

Läs mer om nya iPad på den officiella produktsidan.

Apple släpper appen Clips — skapa videor för sociala nätverk

Apple Clips

Clips är en ny applikation för att skapa videoklipp speciellt designade för delning på sociala nätverk. Redan förra sommaren rapporterades att Apple hade Clips under utveckling men först idag kommer den ute i ljuset.

Applikationen lånar en hel mängd funktioner från andra appar som Snapchat, Instagram, Qwiki, Prisma och Vine. Allt samlat på ett ställe som är helt separat från Apples standardapp för kameran till iPhone och iPad.

Du kan använda dig av klipp på upp till 30 minuter till en totalvideo på maximalt 60 minuter. Ovanpå videon går det att placeras text, ljud och mycket mer.

Det finns massivs att ta upp om Clips och vår rekommendation är att ni läser den här utmärkta summeringen av webbsajten The Verge.