Nya iPad 9.7 är lika snabb som iPad Pro & har stöd för Apple Pencil

apple-ipad-9-7-2018

Apple har knappast lagt någon större möda på att designa om nya iPad 9.7. Modellen har samma bekanta form som de senare varianterna i samma serie; skärmen, kanterna, knapparnas placering och kamerorna är precis där de brukar.

  • Priserna har sänkts jämfört med tidigare iPad 9.7-modellerna
  • Prestandan är bättre och surfplattan har stöd för Apple Pencil
  • Designen har inte förändrats – det är samma stora kanter som tidigare
  • Stora dragplåstret med iPad är nya iWork-sviten med Pages, Numbers och Keynote

Den stora nyheten är att Apple äntligen har introducerat stöd för Pencil, något som tidigare bara fanns med iPad Pro-modellerna. Och styluspennan fungerar exakt likadant på nya modellen som med Pro-modellerna.

Nästa stora sak med nya iPad 9.7 är att processorn uppgraderats till en Apple A10, från A9X i tidigare modellen, för bättre prestanda. Precis som tidigare får du en bakre 8-megapixelkamera som spelar in i 1080p, en frontkamera för FaceTime i HD-upplösning samt tio timmars batteritid.

Vad du däremot inte får är två iPad Pro-specifika egenskaper som Apple utelämnat.

Nya iPad 9.7 saknar True Tone och Smart Keyboard

Den första är att skärmen inte använder True Tone-tekniken från Pro-serien. Sannolikt ett val för att särskilja iPad Pro-serien från den nya modellen och ge entusiaster ett dyrare val med en bättre skärm.

Värre är då att nya iPad 9.7 saknar Smart Keyboard-kontakten från Pro-serien. Visst går surfplattan att använda med bluetooth-tangentbord, men det är fortfarande ett konstigt val med tanke på att modellen är designad för skolarbete.

Det stora dragplåstret som Apple tänker använda för att sälja nya iPad 9.7 är en uppdaterad iWork-svit med förbättrade versioner av Pages, Numbers och Keynote. Dessa har bland annat fått stöd för Apple Pencil, precis som surfplattan. Dessutom har surfplattan bättre stöd för mjukvaror för skolor; bland annat nya applikationen Schoolwork där lärare kan skicka skoluppgifter till eleverna och rätta svaren.

apple-ipad-9-7-2018-ar-demo
Apple satsar stort på AR-demon med nya iPad 9.7 för att locka skolor.

Så tycker experterna om nya iPad 9.7

Efter lanseringen av nya surfplattan fick alla närvarande på Apples evenemang chansen att prova nya modellen. Bland annat var webbsajterna The Verge och Engadget på plats och deras första intryck är inte förvånande.

Dieter Bohn på The Verge säger att iPad-modellen känns väldigt familjär i sin design. Skärmen är färgstark och reagerar snabbt. När Dieter testade Apples olika AR-demon fungerar det lika bra som på vilken annan Apple-surfplatta som helst med AR-stöd. Inga konstigheter alltså.

The Verge noterade också att Apple väljer att fokusera på att visa hur surfplattan kan användas i riktiga miljöer snarare än att visa upp hårdvaran. Den här modellen ska ta tillbaka skolorna från Google Chromebook, inte slå prestandarekord.

Dana Wollman på Engadget säger att nya iPad 9.7 är lika snabb som iPad Pro vilket hon menar är en imponerande bedrift. Skärmen är utmärkt men saknar den där extra skärpan som iPad Pro har. Dana noterade också att det är ett litet gap mellan skärmen och skyddsglaset ovanpå.

I övrigt skriver Engadget att surfplattan inte överraskar på något vis. Det är en surfplatta i den nedre prisklassen från Apple, utan något som egentligen sticker ut mer än stödet för Apple Pencil.

Så mycket kostar nya iPad 9.7 2018

Apple valde att inte sänka priserna på den amerikanska marknaden, men för oss i Sverige har priserna minskat något. Från 3 995 kronor med förra modellen till 3 795 kronor om du väljer varianten med bara WiFi och 32GB lagringsutrymme.

Om du istället tar den lite större varianten med 4G/LTE-stöd och 128GB lagringsutrymme stannar priset på 6 295 kronor. Det är snäppet billigare än de 6 695 kronor som motsvarande variant av förra modellen kostade.

Ska surfplattan användas med en skola finns ytterligare en fördel att hämta. iCloud-konton som kopplas till en skola får rejält ökat lagringsutrymme, från 5GB till hela 200GB helt gratis.

Prisjämför nya iPad 9.7 på Prisjakt:

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.