Ny Samsung Galaxy Watch kan mäta föroreningar, gaser & pollen i luften

samsung-galaxy-watch-2018

Nästa smartklocka i Samsung Galaxy Watch-serien kan få en helt ny sensor som mäter föroreningar och gaser i luften. Med en anslutning till smarta hem kan smartklockan automatiskt hjälpa dig om du inte själv är kapabel att ta dig ur ett gasfyllt hem.

Enligt en beskrivning som webbsajten LetsGoDigital har fått tag på ska ny Galaxy Watch-klockan kunna mäta flera typer av föroreningar i luften. Bland annat kolmonoxid som är dödligt för människor och leder till intern kvävning om vi får i oss för stora mängder. Men också besläktade koldioxid som är helt ofarlig.

Nya Galaxy Watch ska även kunna mäta mängden pollen och olika farliga gaser i luften. Och just pollen är något riktigt intressant eftersom det varje år är en stor plåga för många, även om det så klart inte är dödar likt kolmonoxid.

Vidare ska det finnas sensorer för att mäta temperatur i luften, lufttryck, luftfuktighet, syrehalt och kvävemängder. Exakt vad som landar i smartklockan och hur precisa mätningar den kan göra återstår att se, men vi har stora förhoppningar om något riktigt bra.

Smartklockan kan rädda ditt liv – om du har ett smart hem

samsung-smartthings

En intressant detalj i informationen om nya smartklockan är att den eventuell kan anslutas till ett smart hem. Vi vissar att det kräver Samsung SmartThing, men det vore ett litet hinder.

Tänker dig att familjen har lagt sig för kvällen och att gasspisen börjar läcka. Det här är något som har dödat många människor genom åren eftersom gasen helt enkelt dödar i sömnen. Men med rätt sensor i en smartklocka skulle gasen kunna upptäckas i tid för att larma både personerna i hemmet och räddningstjänsten.

Om man bor i ett smart hem med rätt förutsättningar skulle smartklockan kunna sätta igång ett larm, blinka med smarta lampor och aktivera ventilationen. Samtidigt skickas ett meddelande till räddningstjänsten.

Visst, det kan kännas som ett extremt scenario, speciellt då få i Sverige använder gasspis. Men hela principen finns där och om smartklockan kan reagera på brandrök blir det ännu bättre.

Hur bra är sensorerna på att mäta i smartklockan?

Utmaningen framöver för Samsung är att 1) faktiskt lansera en produkt med de nödvändiga sensorer som krävs, och 2) ge ett tillförlitligt mätresultat. Och på den sistnämnda punkten har Samsung inte varit speciellt duktiga med sina befintliga smartklockor.

De officiella forumen har trådar med hundratals kommentarer om hur Samsungs smarta klockor mäter aktiviteter på ett mycket dåligt sätt. Det handlar om helt galet fel pulsmätning i Galaxy Watch Active – som i skrivande stund är den senaste modellen på marknaden – och stegräkning som plötsligt slutar fungera.

Och Samsung är inte känd för att ha den mest kommunikativa supportpersonalen, så frågan är om man vågar lita på en smartklocka med alla dessa sensorer när de potentiellt är helt felaktiga i sina mätningar.

Vad tror du? Skriv gärna en kommentar med dina funderingar! Läs mer om nyheten på LetsGoDigital.org.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.