Ny AMD Radeon-drivrutin ställer till det för BIOS-inställningarna

amd radeon rx 6000 navi

Om du använder ett grafikkort från AMD så gäller det att hålla koll på dina BIOS-inställningar. För den senaste versionen till Windows 11 kan ställa till det rejält menar användare som installerat drivrutinen.

Med Radeon Adrenalin 22.3.1 WHQL introducerades omtalade Radeon Super Resolution (RSR) som används för uppskalning av grafik till en högre upplösning. Perfekt vid gaming för snäppet vassare bildkvalitet utan prestandaförlust.

Nyfiken på vad Radeon Super Resolution är? Här är en introduktion.

Samma drivrutiner ska, enligt ComputerBase-användaren der-Kalli, ändra i BIOS utan förvarning. I värsta fall återställa alla eller delar av inställningarna vilket så klart inte är uppskattat av någon.

Även Reddit-användaren gaojibao säger att något är skumt med Radeon Adrenalin 22.3.1 WHQL efter att denne installerat drivrutinerna på sin dator.

En anledning till att problem kan uppstå ska vara ”Auto Overclock”-funktionen som introducerades med en tidigare grafikdrivrutin i september 2021. Den gör att du kan överklocka processorn och grafikkort automatiskt från samma inställning.

Problemet där är att Auto Overclock går in i BIOS-inställningarna och justera parametrar på ett sätt som skriver över andra, viktiga justeringar som användaren kan ha gjort manuellt. Vilket i sin tur – i absolut värsta fall – kraschar datorn så att en återställning av BIOS krävs.

Det är inte fastställt hur många som faktiskt drabbats och huruvida AMD känner till det eventuella problemet.

Klart är i alla fall att om du vill överklocka ditt grafikkort så ska du använda mjukvaran till ditt AMD Radeon-kort. Om du däremot ska överklocka processorn så gör du det bäst direkt i BIOS eller med Ryzen Master-mjukvaran.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.