Nu kan du prova Android 7.0 “Nougat” i din Sony Xperia X

sony xperia

Sony arbetar med att ta Android 7.0 “Nougat” till sina telefoner i Xperia-serien. Förra året skapade tillverkaren “Concept for Android”-programmet som ska vara starten på ett helt nytt, fräscht sätt att se på Sonys gränssnitt för Android.


Helt nyligen passade Sony på att släppa sitt senaste resultat av programmet, utvecklat av mjukvaruutvecklare i Sverige, Kina och Japan. Uppdateringen som är en förhandsversion av Android 7.0 ger användarna en inblick i alla nyheterna innan den stora massan får ta del av den.

Kanske mindre roligt, men minst lika viktigt för många, är direktkontakten med utvecklarna. Användare av testversionen har en unik chans att rapportera buggar, komma med förslag på förbättringar och ge tips på funktioner som borde implementeras. Något som inte är lika enkelt när färdiga versionen är släppt.

Först ut att kunna installera förhandsversionen är flaggskeppstelefonen Xperia X (F5121) och då endast med europeiska modellen. Om fler marknader kommer att få prova Android 7.0 innan uppdateringen är helt färdig återstår att se.

Sen tidigare har Xperia X Performance och Xperia XZ haft möjligheten att testa uppdateringen; dock vet vi inte när den färdiga versionen kommer. Det återstår troligtvis en hel del att testa, och med miljontals telefoner där ute gäller det för Sony att kunna erbjuda så stabil och säker mjukvara som möjligt.


sony-android7-concept-bilder

Nyheterna i Android 7.0 “Nougat” till Xperia-serien

Så vilka nyheter är det då som Sony implementerat i nya mjukvaran till Xperia-serien? Jo, bland annat har ett helt nytt notifieringsfält lagts in där varje enskild notifiering är större och rymmer mer information. Om inte det skulle räcka kan alla notifieringar expanderas för att visa ytterligare detaljer.

En annan förbättring är vid svep ner över skärmen direkt får fem inställningar att ta del av. Du slipper alltså göra två svep för att komma åt inställningar — men givetvis finns den klassiska inställningsskärmen där om du behöver den. Sony har helt enkelt gjort det lite enklare att komma åt sådant som wifi, bluetooth, flygplansläge.

Den som vill kan nu stänga av dataanvändningen för enskilda applikationer. Perfekt om du inte använder wifi och vill begränsa hur mycket data du skickar och tar emot över mobilnätet, exempelvis på utlandsresan eller när surfpotten börjar ta slut.

Möjlighet att dela upp skärmen mellan två applikationer finns också att tillgå. Fungerar bäst med större skärmar men kan så klart även används på mobiltelefoner med mindre sådana. Bara håll fingret på ett skärmalternativ i menyn för multitask och skärmen delar sig automatiskt.

Det här är bara några av de större nyheterna men givetvis har Sony även lagt in mängder av mindre förbättringar som syns, mer eller mindre, för användaren. Du kan redan idag prova själv förutsatt att du besitter en telefon som stöds av “Concept for Android”-programmet.

Har du en Sony Xperia X och vill prova börjar du med att ladda ner den här applikationen från Google Play Store. Sen följer du instruktionerna på skärmen. Lycka till!

Läs mer om nyheten på Neowin eller Sonys officiella webbsajt.