Nu kan du använda Onedrive Personal Vault

microsoft ondrive blue

Microsoft har släppt Onedrive Personal Vault. Det är ett extra skyddslager som hindrar obehöriga från att se dina viktigaste och mest hemliga filer – även om de råkar få tillgång till ditt OneDrive-konto.


Onedrive Personal Vault presenterades redan under sommaren 2019. Idag är funktionen tillgänglig för alla OneDrive-användare och det är ett utmärkt extraskydd som hjälper dig att hålla dina viktiga filer säkra.

Man skulle kunna beskriva Onedrive Personal Vault som ditt personliga kassaskåp som står i ditt hem (OneDrive). Du behöver en nyckel för att komma åt hemmet och en extra nyckel för kassaskåpet.

Perfekt när du vill spara bilder på exempelvis ditt körkort, pass eller andra viktiga dokument.

Nyckeln till Onedrive Personal Vault kan vara en speciell PIN-kod, ditt fingeravtryck eller en temporär kod som skickas till dig via mejl eller SMS.


Första gången du använder ditt Onedrive Personal Vault så måste du verifiera ägarskap av ditt konto. Det gör du genom att få en speciell kod skickad till dig, som du sedan anger i OneDrive. Det tar bara någon minut.

Du måste ha Office 365 för att använda Onedrive Personal Vault

Onedrive Personal Vault kan stänga sig själv när du varit inaktiv ett tag och om du har OneDrive-appen på en Windows 10-dator används BitLocker för att kryptera dina filer.

I det stora hela verkar valvet fungera precis som annonserat. Det är enkelt att använda när vi provar och det är egentligen inga konstigheter – förutom när vi försöker ladda upp fler än tre filer.

En stor begränsning med Onedrive Personal Vault är att du måste ha ett Office 365-konto för att nyttja det fullt ut. Utan en prenumeration begränsas du till att ha bara tre filer i ditt valv.

Microsoft har även gått ut med att OneDrive nu kan säkerhetskopiera dina filer i Windows 7, 8 och 10 helt automatiskt nu. Det gäller mer specifikt Desktop, Dokument och Foto-mapparna i Windows.