Nu kan din Chromebook köra applikationer i bakgrunden

Asus Chromebook Plus Front

Om du använder Android-appar på din Chromebook har vi en trevlig nyhet till dig. Det går nu att köra applikationerna i bakgrunden — en hett efterlängtad funktion som minskar begränsningarna med Chrome OS rejält.

Ända sen början med Chrome OS har operativsystemet dragits med den stora nackdelen att bara en applikation åt gången kunde köras.

Om användaren försöker köra två eller fler applikationer kommer de som inte är aktiva att pausas. Visst finns det undantag som Spotify, men de allra flesta omfattas av begränsningen vilket påverkar de som vill multitaska.

Det kan ställa till med problem för användare som är vana vid att köra flera applikationer sida vid sida i exempelvis Windows eller macOS.

Google har nu tagit krafttag för att minska på begränsningen från och med Chrome OS 64.

Den nya versionen är just nu i beta-fasen vilket betyder att Google måste slipa på mjukvaran ytterligare lite innan den skickas ut till alla. Men redan idag kan du prova beta-versionen om du vill.

Då får du räkna med att det finns buggar och annat otyg som kan ställa till det. Men du får testa att köra flera applikationer samtidigt redan idag, samt testa funktionen split-view som gör att du kan placera två appfönster sida vid sida.

Stödet är ett stort steg framåt för Chrome OS och Chromebooks i allmänhet. De första modellerna hade svag hårdvara som kraftigt begränsade körningen av applikationer, men moderna Chromebooks med Intel Core- eller Celeron-processorer är mer än kapabla att köra två Android-appar samtidigt.

Chrome OS 64 släpps som färdig version inom en överskådlig framtid. Exakt när det kommer att ske återstår att se.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.