Nokia släpper Android-telefoner under 2017 — stora förhoppningar hos fansen

nokia connecting people logo

Nokia planerar att göra ett återtåg på mobilmarknaden med Android under nästa år. De första Nokia-märkta telefonerna kan nå butikerna redan under början på 2017 — och det är med stort intresse som nyheten når teknikvärlden.

Efter att Microsoft köpt upp Nokias mobila verksamhet slutade den finska tillverkaren med mobiltelefoner och fokuserade på andra områden istället. Delvis på grund av avtalet med Microsoft som hindrade Nokia från att överhuvudtaget ge sig in på mobilmarknaden, ett hinder som nu är borta.

Det visar sig inte minst med en helt ny sektion på Nokias webbsajt för mobiltelefoner och rubriken på sidan är “Inspired by ambition, made for everyone”. Det finns ingen indikation på vilken typ av mobiltelefon som Nokia planerar, vilka prisklasser som gäller eller hur hårdvaran kan se ut. Vilket kanske inte heller kommer som någon överraskning.

Vi vet sen tidigare att Nokia arbetat med Android strax innan Microsoft gav sig in i leken på allvar och betalade miljardbelopp för Nokias mobila verksamhet. Det arbetet kan nu betala sig när tillverkaren gör sig beredd för en storsatsning.

Nokia har ett rykte om sig att göra bra mobiltelefoner och många hoppas på att tillverkaren ska släppa några riktiga monstermobiler under nästa år. Minst en med Qualcomm Snapdragon 835, 6 GB RAM-minne, högupplöst skärm i 1440p eller bättre och 128 GB lagringsutrymme — det vore en riktigt trevlig mobiltelefon. Speciellt med dubbla kameror på baksidan och fingeravtrycksläsare.

Innan Nokia gör en officiell presentation så kan vi bara spekulera, men vi har givetvis stora förhoppningar. Om Nokia inte levererar när de första modellerna visas upp, och förväntningarna inte infrias, då är risken att företagets satsning fallerar redan innan en enda mobiltelefon har nått butikerna.

Vad tror ni? Kommer Nokia att hålla måttet och ge oss den kvalitetstelefon vi så länge hoppats på?

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.