Nintendo slutar tillverka New 3DS — fokuserar på New 2DS XL, New 3DS XL & Switch istället

Nintendo New 3DS Faceplates

Nintendo slutar tillverka New 3DS och väljer istället att fokusera på nyare Switch, New 2DS XL och New 3DS XL. Vill du verkligen ha den mindre handkonsolen är det alltså bråttom — när lagren är slut är det bara begagnatmarknaden som gäller.

Det finns inga uppgifter om varför Nintendo tagit beslutet att lägga ner New 3DS men troligtvis handlar det om att flytta fokus till nyare konsoler istället. New 3DS är den minsta av de senaste modellerna och blir något malplacerad bredvid de större XL-varianterna och Switch.

Nyheten rör om lite i uppställningen då 3D-funktionalitet blir exklusiv för New 3DS XL. Nintendo valde att släppa Nintendo New 2DS XL som ett tunnare och lättare alternativ till New 3DS XL för de som inte behöver 3D-skärmen, och Switch har ingen skärm för 3D.

När New 3DS försvinner betyder det också att ingen handkonsol från Nintendo har stöd för så kallade faceplates. Det betyder kort att du inte kan ändra designen på din handkonsol då alla befintliga modeller har fast chassi utan faceplatestöd.


Nintendo New 2DS XL — allt du behöver veta om spelkonsolen


Enda sättet att designa om en handkonsol blir att antingen applicera klistermärken direkt på chassit eller köpa en specialvariant, som Nintendo New 3DS XL – Solgaleo and Lunala Limited Edition, som kostar extra.

Det har debatterats friskt kring huruvida 3D-skärmarna faktiskt tillför något vettigt i gamingvärlden. Många som köper en New 3DS eller New 3DS XL väljer att alltid ha 3D-visningen helt avstängd, vilket öppnar för New 2DS XL som ett bättre alternativ för många. Tunnare, lättare, ingen 3D och något billigare.

Vi ser inte något problem med att Nintendo lägger ner New 3DS och blickar framåt istället. Om du verkligen vill ha den mindre modellen kommer de att kunna köpas ett tag till i butik, därefter på begagnatmarknaden. Vad tycker du, är det här rätt väg för Nintendo eller vill du fortsätta se New 3DS i butik?

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.