Nintendo byter INTE din gamla Switch mot nya modellen

Nya Nintendo Switch 2019
Nya Nintendo Switch 2019

Det har florerat rykten om att de som nyligen köpt en Nintendo Switch av den äldre modellen ska kunna byta kostnadsfritt till den nya, förbättrad. Rykten som Nintendo nu dementerar.


Vad säger ryktet om byte av gamla till nya Switch?

Tidigare i augusti rapporterades från flera håll att Nintendo gör gratis byten av gamla Switch till nyare modellen med bättre batteritid.

Bland annat bekräftade webbsajten Polygon att Nintendo hade ett utbytesprogram för gamla Switch som köpts efter den 17 juli 2019.

Enligt Polygon har en representant på Nintendo sagt att användare kan skicka in sin gamla Switch så länge de själva står för kostnaderna för frakten. Och bytet skulle bara gälla för amerikanska och kanadensiska konsumenter.

Polygon skriver även att bytet endast skulle gälla för den vanliga varianten av Switch, inte specialvarianterna med tema eller liknande.


Intresset för bytet har visat sig mycket stort med många förhoppningsfulla köpare som ville prova bytet.

Är ryktet sant – byter Nintendo min gamla Switch-modell?

Nej, normalt kommer Nintendo inte att göra det.

Informationen om Switch-bytet visade sig vara falsk då Nintendo nyligen gick ut med ett uttalande om att de inte har något bytesprogram för Switch.

We do not have a Nintendo Switch exchange program. We always want players to enjoy their Nintendo Switch systems, and if anything ever gets in the way of that, we encourage them to visit http://support.nintendo.com for support, or to contact our consumer support team.

Nintendo till The Verge

Du kan alltså INTE skicka in din nyligen köpta Switch och få den bytt av Nintendo.

Men vissa användare påstår att de har fått sina enheter bytta!

Det kan mycket väl vara så att Nintendo har gjort några enstaka byten av olika skäl, men det är inte något som förankrats globalt inom Nintendo.

Snarare är det troligt att företaget haft ett mycket kort fönster med byten för ett litet antal användare. Och att nyheten om detta sedan spridit sig och blev en höna av en fjäder.

Det kan också röra sig om enheter som måste repareras och istället blivit bytt i ett garantiärende, vilket inte är helt ovanligt. Apple gör regelbundet den typen av ersättningsbyten med iPhone- och Watch-enheter.

Hur vet jag om det är gamla eller nya Switch jag har?

I skrivande stund finns inte nya Nintendo Switch att köpa i Sverige. Modellen släpps runt den 26 augusti 2019. Har du fått hem din Switch före det datumet så är det med all sannolikhet den gamla modellen.

nintendo switch lada gamla nya 2019
Gamla vs nya Nintendo Switch

Om du däremot köpte din Switch från butik och fått hem den efter den 26 augusti 2019 så finns några tecken att kolla efter.

  • Den nya modellen har en helt röd låda med bara en skärm, docka och Joy-Cons.
  • Den gamla modellen har en röd-grå låda med bild på en hand.

Om du ändå är osäker kan du kolla serienumret på din Nintendo Switch.

  • Nya modellen har ett serienummer som börjar på XKW.
  • Nya modellen har modellnumret HADSKABAA (blå/röd) alternativt HADSKAAAA (grå).

Notera att den gamla originalmodellen har ett modellnummer som börjar på HAC istället för HAD.

Med nya Switch på marknaden är det sannolikt att många planerar att byta sin befintliga spelkonsol mot den nya. Tänker du köpa en Switch begagnat ska du vara försiktig om du vill ha nya, förbättrade modellen med bättre batteritid.

Kolla noga vad du köper!