Netgear anklagar Asus för olagliga routrar

asus-rt-ac66u


Asus kan ha sålt flertalet routrar med olaglig CE-märkning på den svenska marknaden. Detta efter att konkurrenten Netgear testat bland annat Asus RT-AC66U och Asus RT-N65U, båda med signalstyrkor som varit långt över vad som tillåts av såväl svenska PTS och amerikanska FCC.

Om uppgifteran stämmer betyder det inte bara att Asus har sålt olagliga elektroniska produkter – de som har köpt och använder berörda routrar kan även oavsiktligt begå en brottslig handling. I skrivande stund har Asus inte svarat på kritiken och PTS säger att egna (oberoende) tester ska utföras.

Enligt svensk lag går gränsen vid 100 milliwatt för utrustning i nätverk för hemmamiljö. Även om varken Netgear eller PTS vill uttala sig om några exakta värden för Asus routrar så ska dessa passera den gränsen med råge. Inte direkt positivt för en av marknadens tyngsta aktörer i kategorin.

Dock finns möjligheten till en enkel lösning då Birger Hägg på PTS tror att en uppdatering av mjukvaran ska kunna hjälpa. Om det stämmer betyder det att Asus snabbt kan radera alla spår av olagligheterna från sina servrar och skicka ut en uppdatering som gör samtliga routrar helt lagliga igen. Tacksamt nog.


Vad som händer och sker återstår att se. Eftersom jag själv har en Asus RT-N66U så följer jag nyheten med stort intresse, inte minst då man i routerns webbgränssnitt får en uppmaning om att inte gå över 200 milliwatt för den manuella inställningen av signalstyrkan. Långt över vad svensk lag tillåter.