Netflix tappar storfilmer – tvingas skapa eget

 


Netflix logoNetflix förlorar flera storfilmer från och med september månad.

Tunga titlar som World War Z, The Hunger Games. Catching Fire och Transformers: Age of Extinction kommer att falla ur filmlistan utan några tydliga ersättare inom den närmaste framtiden.
I värsta fall kan vi behöva vänta till 2016 innan nästa stordeal med filmbolagen är att vänta och med ingen mindre än Disney. Med Disney får vi Lucasart, Marvel och Pixar på köpet vilket är mer än välkommet, men frågan är då när det sker.

Även om Netflix slutar ett avtal med Disney kan det dröja månader innan vi får se filmerna i Sverige.

Netflix tar allt större steg mot eget material och fokuserar nästan helt på detta när filmbolagen är ovilliga att dela med sig utanför bluray- och dvd-scenen. Att strömma film är, trots lagliga filmtjänster som Netflix, något obekvämt inom filmindustrin och ses som en begränsande inkomstkälla.


Tvingas producera eget

Därför kan vi istället få en andra säsong med Daredevil och nya serierna Jessica Jones samt Luke Cage som är egenproducerade av Netflix. De väger så klart inte upp avsaknaden av film utan tar Netflix närmare HBO som knappt har några filmer utan är helt seriefokuserad.

Ingen bra utveckling alltså i min mening. Hur situationen ska lösas återstår att se och risken är att Netflix får se svikande användarsiffror om de inte löser filmbiten snarast.