När får Intel-processorer stöd för PCI Express 4.0? (oktober 2020)

Intel Logo 950px

Befintliga uppsättningen med styrkretsar för Intels processorer har inte stöd för PCI Express 4.0, eller bara kort PCIe 4.0. För det stödet måste du vänta tills Rocket Lake släpps.


Och Rocket Lake – som blir nästa generations Intel-processorer – kommer först under 2021. Det är elfte generationen i raden och här är det de desktop-klassade varianterna vi pratar om.

En annan detalj är att Intels S-processorer äntligen får PCIe 4.0.

Under första kvartalet 2021 kommer de första processorerna, och de blir en direkt konkurrent med AMD Ryzen Zen 3 som släpps i oktober 2020.

Mer än så har Intel inte officiellt bekräftat. Vi vet alltså inte om Rocket Lake stöder Thunderbolt 4 som de mobila processorerna gör. Men det vore rimligt att anta stöd för desktop-varianterna också.


En uppgift som bekräftats tidigare är att Rocket Lake använder LGA 1200.

Det betyder att du som redan har ett LGA 1200-moderkort med en Comet Lake-processor inte behöver uppgradera mer än bara processorn. Men då förlorar du så klart alla de andra – som PCIe 4.0.

Den stora frågan för många är huruvida Intel fortsätter pressa ur de sista dropparna ur sin 14nm-process eller inte. Både AMD och Apple är nere på 7nm med sina processorer idag.