Mozilla släpper Firefox Reality för VR- och AR-glasögon

mozilla-firefox-reality

Webbläsaren Firefox finns snart att använda med VR- och AR-glasögon. Det skriver utvecklaren Mozilla på sin webbsajt som nyligen avslöjar att de arbetar med helt nya ”Firefox Reality”.


Firefox Reality är designad från grunden för att fungera optimalt med virtuella verkligheter och förstärkt verklighet. Det är alltså ingen vanlig portning av vanliga Firefox, vilket Mozillla är noga med att poängtera.

Mozilla beskriver Firefox Reality som en ”mixed reality-webbläsare”, specialbyggd för att hantera nya möjligheter och utmaningar i 3D-miljöer. Exakt vad det innebär återstår att se då Mozilla själva inte verkar ha svaren på hur webbsajter i 2D ska kunna appliceras i en 3D-miljö på ett bra sätt.

Vad de däremot tror sig ha svaret på är hur framtida webbsajter kommer att konsumeras av besökarna. Nämligen i en mixed reality-miljö där platt 2D inte längre är dominerande.

Mozilla är inga nybörjare kring ämnet. De har tidigare arbetat med projekt som rör WebVR, WebAR och A-Frame; och Firefox Reality blir ett kombinerat resultat av alla Mozillas tidigare arbeten kring dessa.

Den nya webbläsaren är knappast först med att ha stöd för VR- och AR-glasögon. Microsoft Edge fungerar redan med Windows Mixed Reality och Google Chrome fungerar med Googles Daydream. Vad som skiljer Mozilla och Firefox Reality från konkurrenterna är en bredare lansering på flera plattformar. Dessutom är den enda alternativet för mixed reality där källkoden är öppen.

Hur Mozilla ska ta de nästkommande stegen med Firefox Reality och hur det praktiska användandet ser ut, ja det återstår att se.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.