Mozilla: Nya CCPA-lagen gäller alla Firefox-användare

Mozilla Firefox Brand Logo

Mozilla kommer att använda nya integritetslagarna i California Consumer Privacy Act (CCPA) globalt för sin webbläsare Firefox. Det betyder att det GDPR-liknande skyddet kommer till nytta för företagets alla användare – och det snarare än du kanske tror.

  • Nya lagen i Kalifornien gäller för alla Firefox-användare i hela världen
  • Du kan ta bort all din data från Mozillas servrar
  • CCPA påminner om GDPR, men för boende i Kalifornien
  • Lästips: Snabbare uppdateringar till Firefox

Vad är California Consumer Privacy Act (CCPA)?

California Consumer Privacy Act (CCPA) är en lag som klubbades igenom i Kalifornien och som bland annat kräver att företag notifierar internetanvändare om eventuella intentioner att tjäna pengar på användarnas data. Därtill ska företagen ge användarna en tydlig möjlighet att säga att företagen inte får sälja deras data.

Här är en snabb genomgång av vad CCPA ska innebära i praktiken:

  • Företag måste berätta vilken information de samlar om användarna, i vilket syfte de gör det och vilka tredjepart de delar datan med.
  • Företag måste följa användares önskan att få all sin data raderad.
  • Konsumenter kan välja att inte få sin personliga data såld av företagen, och företagen får inte öka sina priser för att straffa konsumenterna som väljer den vägen.
  • Företag kan däremot använda finansiella incitament för att locka konsumenterna till att låta företagen sälja deras data.

Eftersom CCPA är en lag som är specifik för Kalifornien i USA så kan den inte forceras utanför den marknaden. Du kommer alltså inte märka av CCPA i Sverige eller på någon annan marknad – om inte företagen gör som Mozilla och applicerar lagen globalt.

Webbsajten TechCrunch har en utmärkt genomgång av vad CCPA innebär i praktiken och vad du måste tänka på här.

Så kommer CCPA att påverka Mozilla Firefox

Den stora skillnaden mot tidigare är att Mozilla kommer låta sina användare radera alla telemetridata som företaget sparat om dem via Firefox.

Mozilla har redan tagit en väldigt klar linje där användarnas personliga integritet värnas till det yttersta. Insamlingen av data i Firefox är sen tidigare mycket begränsad, men det sker viss insamling av generell data.

Telemetrisk data som Mozilla samlar via Firefox är redan hyggligt simpel. Bland annat vill företaget veta hur många tabbar som användarna har öppna samtidigt och hur länge de är aktiva. Mozilla samlar aldrig information som kan avslöja vilka sajter som användarna besöker.

Användare som kör Firefox i privat läge skickar ingen data från Firefox till Mozilla överhuvudtaget.

Mozilla har ett blogginlägg här med all information du behöver om rätten att få din data raderad från företagets servrar. Du bör besöka sidan och bilda dig en uppfattning om hur CCPA påverkar dig och vad dina möjligheter är med Firefox och datainsamlingen som sker

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.