Mozilla kan släppa Chromecast-konkurrent – helt öppen!

mozilla-logo

Mozilla kan eventuellt lansera en HDMI-dongel som ska konkurrera med Chromecast.

Enligt de senaste uppgifterna rör det sig om en produkt med Firefox OS som plattform och ett helt öppet system för utvecklarna att använda.

Om detta stämmer kan det blir riktigt tufft för Google och Chromecast då Mountain View-företaget sen tidigare har stora begränsningar i hur dongeln får användas – något som eventuellt kan ändras om Mozilla lanserar en öppen konkurrent.

För den som inte känner till Chromecast så kan nämnas att det är en HDMI-dongel (eller sticka om man så vill kalla det) som ansluts till exempelvis en tv-apparat. Denna ansluts sedan till hemmets WiFi-nätverk och därefter kan telefoner, surfplattor och datorer i samma nät skicka video och bilder till tv:n via Chromecast.

Några av de tjänster som fungerar med Chromecast idag är Netflix, HBO Go, Google Play TV, Google Play Filmer och YouTube. Fler har annonserat sitt stöd och det är en god idé att man kollar upp vad man vill få ut av Chromecast innan man köper den.

Om vi ska gå tillbaka till konkurrenten Mozilla så bör nämnas att företaget inte bekräftat att de har en Firefox OS-dongel på gång, så räkna inte med att kunna köpa en under detta året. Den som har många produkter från Apple i hemmet kan med fördel skaffa en Apple TV istället då den är väl integrerad i Cupertino-företaget ekosystem.

För alla som använder Android – skaffa en Chromecast. Den är billig, superenkel att använda och fungerar faktiskt bättre än man kan tro. Trots sina begränsningar.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.