Mozilla Firefox gör det svårare att spåra dig på internet

Mozilla Firefox Logo

Webbläsaren Firefox gör det svårare att spåra dig på internet. Utvecklaren Mozilla som står bakom Firefox har hämtat inspiration från skyddade nätverket Tor och gör det knepigare för annonsnätverk att följa dina surfvanor.


Spårningstekniken som Mozilla vill stoppa kallas ”canvas fingerprinting”. Anledningen är att den är så avancerad att du kan spåras på internet utan behovet av kakor. Du behöver inte ens vara inloggad på giganter som Facebook eller Google för att det ska fungera.

Istället identifieras du genom din webbläsare och hårdvaran som datorn använder. Via en mängd mätpunkter kan annonsnätverken pussla ihop kännetecken om dig och följa dig. Men nu kan Firefox sätta stopp för detta.

Med Firefox 58 och senare versioner stoppas spårningen helt i sina spår. Den nya versionen släpps som beta-version under november månad och i sin färdiga version kring mitten på januari nästa år. Tacksamt nog behöver du dock inte vänta så länge för att stoppa ”canvas fingerprinting”.

Smarta tillägg skyddar dig redan idag

Allt som behövs är lite kunskap om att det överhuvudtaget finns och ett tillägg till webbläsaren Google Chrome. Canvas Defender är ett alternativ som du kan ladda ner från Google Play Store idag. Ett annat är Privacy Badger från Electronic Frontier Foundation.


Här vill vi också säga att så kallad ”canvas fingerprinting” inte är något farligt för dig eller din dator. Det handlar bara om att veta vilka webbsajter du besökt och därmed få information som kan användas till smartare, riktad annonsvisning. Det gör inte att du får trojaner, virus eller annat otyg på datorn.

Det enda otrygga i sammanhanget är just spårningsmetoden som varken kräver tillåtelse från dig, eller ens går att se när man surfar runt. Istället sker det automatiskt, helt dolt för användaren och utan någons direkta vetskap; om man inte som du läser detta vill säga.

Läs mer om nyheten på webbsajten TNW som har mer och utförligare information kring det hela.