Microsoft släpper gratisversion av Teams

microsoft teams computer mobile 2017

Microsoft släpper en gratisversion av Teams. Den får användas av företag med upp till 300 personer och inkluderar alla funktioner som finns i betalversionen av Teams.


Det betyder bland annat chatt, sökfunktionalitet samt röst- och videosamtal. Det följer även ett lagringsutrymme på 10 GB och språkstödet är idag på 40 språk. Däribland hittar vi svenska vilket så klart är välkommet.

Dessutom får användarna obegränsat med integrationer med andra tjänster, som Trello, och stöd för gästanvändare. Det sistnämnda betyder att vem som helst kan använda en Microsoft Teams-server med rätt behörighet.

Inte helt oväntat inkluderar Microsoft även små notiser som ska locka användarna att testa Office 365. Gratis är aldrig helt gratis, eller hur?

Det har pratats ett tag om att Microsoft tänker släppa en gratisversion av Teams. Hittills har det dock bara varit rykten och Microsoft har i princip lagt locket på fram till idag. Nu är det bekräftat att Slack får sig en rejäl utmanare, främst hos mindre företag.

Idag använder ungefär 200 000 företag Microsoft Teams. Alla är betalande då tjänsten initialt inkluderades med Office 365. Idag finns en gratisvariant som gör Teams till den kanske största konkurrenten till Slack.

Slack har visserligen en gratisversion, men den är mer begränsad jämfört med Microsoft Teams. Exempelvis kan gratisanvändarna bara se de 10 000 senaste meddelandena. Integrationer med andra appar och tjänster begränsas till bara 10 stycken och det finns 5 GB lagringsutrymme. Gästkonton finns inte och videosamtal begränsas till bara två personer.

Ouch, säger vi.

När Microsoft först presenterade Teams under 2016 visade Slack tydligt hur nervösa det var för lanseringen. Genom en helsida i New York Times där företaget välkomnade Microsofts tjänst. Det är nog ingen som tror på hyllningen idag.

 

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.