Adobe släpper full-versionen av Photoshop till iPad – kommer under 2019

adobe-photoshop-logo-2018

Adobe kan vara på gång att utveckla en full-version av Photoshop för iPad. Med iOS 11 gjorde Apple sin iPad-serie betydligt mer kraftfull och öppen för fler, avancerade applikationer – och kanske har Adobe bestämt sig för att nyttja potentialen i plattformen.


Enligt en rapport från webbsajten Bloomberg ska Adobe utveckla en full-version av populära bildredigeringsprogrammet Photoshop. En officiell annonsering av kommande mjukvaran är att vänta i oktober, men någon lansering kan vi inte vänta oss förrän under 2019.

Scott Belsky är produktansvarig för Creative Cloud på Adobe. Han bekräftar att företaget arbetar med en version av Photoshop för kors-användning med fler plattformar. Någon tidsplan vill han dock inte prata om.

”My aspiration is to get these on the market as soon as possible,” Belsky said in an interview. ”There’s a lot required to take a product as sophisticated and powerful as Photoshop and make that work on a modern device like the iPad. We need to bring our products into this cloud-first collaborative era.”

Adobe har redan sina applikationer till ett stort antal operativsystem, både för datorer och mobila enheter. Till mobilerna handlar det om begränsade varianter som inte kan ersätta desktop-versionerna – än. Den begränsade ytan som mobiltelefonen har på skärmen gör det knepigt att redigera fotografier i en större skala, men surfplattor som iPads är betydligt mer kapabla.

Namnet på nya appen ska enligt uppgift vara ”Photoshop CC for iPad” och kan bli en gratis-app.

Det betyder givetvis inte att du får den kompletta uppsättningen verktyg som desktop-användarna har helt utan kostnad. Snarare lär det vara en starkt begränsad version tills du köper en prenumeration på exempelvis ”Photography” som kostar 120 kronor per månad. Då får du Lightroom, Photoshop och 20GB molnlagringsutrymme.

Läs mer om nyheten och se rapporten från Bloomberg här.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.