Microsoft Lumia 950 & 950 XL uppdateras med fem förbättringar

Microsoft Lumia 950 XL

Microsofts senaste flaggskepp – Lumia 950 och 950 XL – har fått en uppdatering med flera tunga förbättringar. De båda telefonerna är hyllade för sina egenskaper med Windows 10 som den bakomliggande plattformen. Egenskaper som ska lyfta intresset för Windows i mobila enheter bättre än vad de tidigare modellerna i Lumia-serien lyckades med.


Om Redmond-företaget kommer att lyckas återstår att se men den nya uppdateringen lär ta modellerna ett steg i rätt riktning. Förutom de nära obligatoriska stabilitets- och prestandaförbättringarna får man även ökat stöd för sd-kort och optimerade inställningar för en automatiska inställningen av skärmens ljusstyrka. Microsoft har även inkluderat två kamerafixar.

Löser problem med kameran

Den första kamerafixen löser ett problem där fotografier tagna i dåliga ljusförhållanden riskerade att få mer brus än nödvändigt i vissa förhållanden. Den andra fixen löser ett problem med linjer som visas vid uppspelning av 4K-video. Linjerna syns inte på andra enheter så det är inte själva inspelningen som är dålig.

Uppdateringen rullas ut på alla marknader och kommer inom kort att finnas i Sverige – om den inte redan finns på din telefon. Windows 10 kommer att installera uppdateringen automatiskt men vill du kolla själv kan det göras i inställningarna.

Potentiella storsäljare

Både Lumia 950 och 950 XL har hyllats för sin utmärkta prestanda, skarpa skärm och inte minst kameran som vid jämförelse med konkurrenterna är riktigt bra. Tyvärr introducerade inte Qualcomm senaste Snapdragon 820 med Lumia-telefonerna utan istället får man nöja sig med gamla 810-kretsen. Den är nog kraftfull för sitt syfte men nog hade vi hoppats på mer än så här.


I det stora hela har Microsoft dock lyckats med två riktigt bra telefoner och tillsammans med Lumia 640 och 640 XL har de potentiella storsäljare. Speciellt hos de som redan har Windows-datorer och Xbox-konsol i hemmet vilka kan kopplas ihop med Lumia-telefonerna på ett nära sömlöst vis.