Microsoft köper in sig i Cyanogen – språngbräda till Android

CyanogenMod Logo


Microsoft + Cyanogen = Sant

Microsoft investerar miljonbelopp i företaget Cyanogen – som är världskända för sin variant av Android med samma namn.

Exakt hur stor summa som Redmond-företaget tänker gå in med är ännu okänt, men vi vet åtminstone att de ingår i de 70 miljoner dollar som Cyanogen nu tar in.

Fem procent av alla Android-telefoner

Tilltaget är väntat då rykten sen tidigare pekat på just en investering och med tanke på hur låg marknadsandel Windows Phone har så kan Microsoft bredda sig ytterligare via Cyanogen. Inte minst då man tror att Cyanogenmod idag finns på hela fem procent av alla Android-telefoner.

För inte så länge sedan köpte Microsoft utvecklarna bakom e-postappen Acompli, döpte om denna till Outlook och nysläppte appen på Apple App Store. Ett mycket smart tilltag då befintliga lösningar har varit minst sagt dåliga, även den egna officiella appen.


Kan man inte lösa det själv – köp något eller någon som gör ett bättre jobb och applicera det egna varumärket ovanpå.

Fokus på Windows 10

Nu är det långt ifrån säkert att Microsoft skulle göra samma sak med Cyanogen. Till att börja med så går man inte med alltför lite pengar i den första investeringsrundan och för det andra är Windows 10 på gång – en plattform för alla tänkbara typer av enheter. Cyanogenmod kan vara en språngbräda in i Android-världen, men Windows 10 har Microsofts fokus i år.

Förutom att Cyanogenmod ska finnas på fem procent av alla Android-telefoner världen över så menar Cyanogens vd Kirt McMaster att det finns 9 000 utvecklare som hjälper företaget med utvecklingen, utöver de 80 som är anställda.

McMaster har även sagt att han tänker ta Android från Google – ett mycket vågat uttalande som trots 100 miljoner indragna dollar till företaget har mycket att bevisa.

Hur Microsoft tänker använda sin involvering i Cyanogen återstår att se, men investeringen är klart spännande och förhoppningsvis dröjer det inte länge innan vi får information om syftet.

Vad tror ni är på gång?

Nyhetskälla är bland annat IDG