Microsoft hakar på Pokémon Go-trenden — hitta Pokémon-bilder på OneDrive

microsoft-onedrive-logo-featured

När hysterin kring Pokémon Go är som störst hakar Microsoft på trenden och lanserar stöd för identifiering av Pokémon-bilder på molntjänsten OneDrive.


Anledningen är att många tar skärmdumpar på sina telefoner när de gjort fångster och Microsoft gör det lättare att samla dem på ett ställe. Detta tack vare ett samarbete mellan gruppen som utvecklar OneDrive och Microsoft Research.

Med OneDrive installerade på telefonen kan man välja att ladda upp alla tagna bilder automatiskt. Därefter kan OneDrive automatiskt känna igen upp till cirka 150 olika Pokémon-figurer och visa dem sorterat och klart.

Det går även att söka på figurernas namn vilket ytterligare förenklar när man exempelvis ska visa upp sina mest sällsynta Pokémons.

microsoft-onedrive-pa-denna-dag


Andra nyheter till OneDrive

Att kunna söka efter Pokémons är inte den enda nyheten till molntjänsten OneDrive. Microsoft har släppt flera förbättringar som gör det mer praktiskt att ladda upp och hantera fotografier i molnet.

OneDrive kan nu skapa automatiska album utifrån position och tid. Om man fotograferar flera bilder inom en kort tidsperiod och på samma plats känner OneDrive av detta och skapar ett album med relevanta bilder.

Douglas Pearce som arbetar med OneDrive på Microsoft säger att fotografier är det mest populära och viktiga filer som användarna laddar upp till OneDrive.

— Fotografier är bland de populäraste och viktigaste filtyperna som våra användare sparar på OneDrive. Vi har arbetat med att förbättra upplevelsen med fotografier på OneDrive både på webben och i våra mobila applikationer.

microsoft-onedrive-foto-sok

Förbättrad sök och uppdaterad Windows 10-app

Andra nyheter inkluderar en förbättrad sökfunktion, fotomappar och en uppdaterad Foto-applikation till Windows 10.

Den förbättrade sökfunktionen gör att man nu kan söka direkt från vyn ”Alla fotografier”, både i webbläsaren och OneDrives mobila applikationer. Om OneDrive noterar att en mapp har en stor mängd bilder kan den automatiskt ställa in den som fotomapp med speciella menyer och thumbnailvisning.

Windows 10-appen Foton har uppdaterats med stöd för automatisk visning av alla dina bilder på OneDrive när du loggar in med ett Microsoft-konto. Ännu bara tillgängligt för privatanvändare och ingen information finns om det även kommer till företagskonton.

En sista nyhet vi vill tipsa om är ”På denna dag” som visar bilder tagna samma datum fast tidigare år. Om det är den 1 augusti kommer OneDrive att hämta bilder från samma datum men under tidigare år. En spännande tillbakablick för att se vad man gjorde just då.

microsoft-onedrive-foto-mapp

OneDrive är nästan ikapp Google Foton

Eller kanske inte. Google har fortfarande en trevligare, mer strömlinjeformat och behaglig lösning för hantering av fotografier i molnet.

Med det sagt så börjar OneDrive verkligen ta sig ton och är nu en utmärkt konkurrent på bildfronten till Google Foton. Frågan är vad Google tänkte göra för att behålla ledningen — en helt omarbetad fototjänst kanske?

Använder du OneDrive och har provat de nya funktionerna, använder du ett företagskonto och vill gärna ha dem? Eller har du kanske Google Foton sen tidigare men vill byta till nya OneDrive? Skriv gärna en kommentar och berätta vad du tycker om nyheten.