Microsoft gör Azure-plattformen smartare för AI

microsoft azure logo 2019

Microsoft vill göra molnplattformen Azure mer attraktiv för programmerar som arbetar med artificiell intelligens. Därför har företaget installerat nya Graphcore IPU-enheter. Så kallade Intelligence Processing Units.

  • Upp till 3 gånger snabbare prestanda vid AI-beräkningar
  • Microsoft investerade i Graphcore under 2018
  • En Graphcore IPU klarar upp till 1,6 petaflops
  • Får plats i ett vanligt 4U-rack

Dessa Graphcore IPU-enheter påminner en hel del om grafikkretsar och de kan göra mycket snabba, parallella arbeten. Det som skiljer dem åt från grafikkretsar är vilken typ av arbete de optimerats för. Istället för att hantera grafik så är de designad för AI-beräkningar av olika slag. Och de har upp till tre gånger högre prestanda för AI-beräkningar än andra, jämförbara lösningar.

Varje enskild Graphcore IPU består av åtta Graphcore C2 IPU PCIe-kort och klarar upp till 1,6 petaflops med beräkningskraft. Varje PCIe-kort har två IPU-processorer som ansluts via en höghastighetslänk kallad Graphcore IPU-Link och hela uppsättningen får plats i ett vanligt 4U-rackchassi.

Graphcores VD och medgrundare Nigel Toon säger i ett uttalande att teknologin som företaget erbjuder Microsoft har stöd för Tensorflow idag, och innan årsskiftet 2020/2021 ska PyTorch stödjas fullt ut.

”Vi är mycket glada över att göra Graphcore-teknologin kommersiellt tillgänglig för en bredare grupp användare. Vi ser fram emot att hjälpa innovativa användare att nå nya genombrott inom artificiell intelligens på IPU-er.”

Nigel Toon, Graphcore

Varje enskild AI-krets kör fullständiga maskininlärningsmodeller direkt på processorn. En uppsättning med 16 processorer i en specialdesignad serverlänk skulle kunna hantera 100 000 program samtidigt. Alla körs parallellt med varandra.

Graphcore drog in 200 miljoner dollar från tunga investerare som Microsoft och BMW så sent som i december 2018. I samma runda valde även Dell och Samsung att gå in med pengar i företaget. Men de absolut tyngsta investeringarna kom från investmentbolag som Merian Global Investors, Amadeus Capital Partners, Atomico, Robert Bosch Venture Capital, Atomico och Sofina.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.