Microsoft Edge lägger ner stödet för Adobe Flash i december 2020

Adobe Flash Logo

Webbläsaren Edge lägger ner stödet för Adobe Flash. Redan i december 2020 kommer den tidigare så välanvända och kända tekniken att sluta fungera helt i Microsofts webbläsare

Processen att sluta använda Flash på internet har pågått länge. Redan 2017 meddelade Adobe att de tillsammans andra bolag skulle stängas ner 2020 – och sedan dess har Flash bit för bit allt mer försvunnit.

Tunga namn som Facebook, Google och Mozilla har aktivt bidragit till att minska användandet av Flash så mycket det bara går. Adobes mjukvara har ständigt kritiserats för att vara en extrem sårbarhet med många säkerhetshål, och dessutom tungdriven jämfört med exempelvis HTML5.

Det som gäller framför för webbläsaren Edge är att tillägget Flash Player slutar uppdateras den 31 december 2020. Då slutar även Microsoft tillhandahålla mjukvaran för nerladdning.

Efter december 2020 så kommer du inte längre få säkerhetsuppdateringar till Adobe Flash Player från Microsoft för Microsoft Edge Legacy och Internet Explorer 11.

Den som vill använda Flash Player i Edge måste ha en nyare version som släppts senast juni 2020. Alla äldre versioner blockeras helt av Edge.

Under hösten 2020 släpps ett gratisverktyg av Microsoft som kan användas för att avinstallera Flash Player från användarnas datorer

Om du är en företagsanvändare blir restriktionerna lite lättare. Eftersom en del företag fortfarande är beroende av Adobe Flash i vissa situationer så kan dessa köra mjukvaran som ett insticksprogram ytterligare ett tag. Det gäller både för gamla Edge och Internet Explorer 11.

Läs mer om nyheten och vad som gäller för Flash Player i webbläsaren Edge på webbsakten bleepingcomputer.com.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.