Meta tvingas betala 276 miljoner dollar för dataläcka 2021

Meta

Facebook drabbades av en mycket allvarlig dataläcka under 2021. Hela 533 miljoner användare fick sin data läckt vilket nu kostar moderbolaget Meta höga 276 miljoner dollar i böter, eller nära 3 miljarder kronor.

Direkt efter att nyheten om dataläckan nådde ut på internet så initierades en undersökning av Irländska myndigheten DPC (Data Protection Commission) för att se om Facebook bröt mot GDPR-reglerna.

Lästips: Craftsart Cartoon Photo Tools stal 100 000+ Facebook-lösenord

Bland innehållet som läckte ut på internet om Facebook-användarna fanns kompletta namn, telefonnummer, geolokalisering / platsdata samt födelsedatum. Informationen sträcker sig mellan 2018 och 2019.

Det var webbsajten Insider som först skrev om dataläckan och de noterar i sin artikel att Facebook fixade sårbarheten som hackarna använde under 2019.

Meta har fått rejält med böter under 2022. Hela 700 miljoner dollar bara under året som varit. Det räknar inte in den megaboten på 267 miljoner dollar som Meta fick när WhatsApp bröt mot dataintegritetslagarna förra året.

Och på tal om WhatsApp så har ett känt hackerforum lladdat upp ett paket med miljontals telefonummer till WhatsApp-användare. Hela 487 miljoner användare är drabbade.

Via The Verge

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.