Livsfarligt med elprylar från Wish, AliExpress & Ebay – nytt test avslöjar faran

danger high voltage unsplash mriechers

Svenska Konsumenter rapporterar att 93 procent av nätjättarnas elprylar är direkt farliga.

Endast sju procent av de testade elprodukterna klara dig i ett nytt, omfattande test av elprylar. Speciellt illa är det för nattlampor för barn.

Testet visar i princip att den som handlar billigt från Kina och andra länder där elektriska prylar kan köpas superbilligt riskerar sitt hem och liv.

Elprylar som inte följer rätt standarder och är tillräckligt skyddade kan ge stötar som i värsta fall dödar den som rör strömförande delar. I andra fall kan det uppstå brand som förstör hemmet.

Svenska Konsumenter rapportera att testet omfattar 28 elprodukter från stora webbsajter som Wish, AliExpress och Ebay.


Så farliga är elprylarna som testats

Av dessa är elva nattlampor för barn, 15 är USB-laddare och två mixrar. Och av dessa var det bara två produkter som klarade testet ur elsäkerhetssynpunkt. Totalt blev det otroliga 108 anmärkningar på de felande produkterna.

Så här rapporterar Svenska Konsumenter om USB-laddarna:

 • Sju av 15 USB-laddare hade åtta eller fler allvarliga brister
 • Åtta av 15 USB-laddare har en transformator som kan komma i direktkontakt med andra delar – och orsaka elchock eller brand
 • Bara två av USB-laddarna klarar spänningstestet
 • På åtta av USB-laddarna klarar inte höljet brännprovet (höljet ska skydda vid eventuell brand)
 • Nio av laddarna har fel typ av kondensator
 • Tolv av laddarna hade transformatorer med felaktigt krypavstånd, vilket betyder att spänningssatta delar kan komma i kontakt med varandra. På åtta av dessa var det direktkontakt

Och nattlamporna har minst lika obehagliga resultat:

 • På nio av de elva lamporna har pluggarna fel på stiften. Det kan vara att stiften är för korta, att de inte klarar vridmoment eller att isolering saknas (eller alla tre)
 • Tre av lamporna har så svagt skydd mot elchock att det lätt kan slås sönder
 • Vid falltestet lossnade höljet på tre av lamporna så att man kan komma i direktkontakt med strömförande delar
 • En lampa kom med felaktig stickpropp, men levererades med en adapter som är felkonstruerad och direkt farlig
 • Alla lamporna inbjuder till lek

Notera den sista punkten att ”alla lamporna inbjuder till leka”. Det är alltså som upplagt för att minderåriga ska komma åt strömförande delar då flera av lamporna har svagt skydd mot elchocker.

Därför ska du bara handla från butiker inom EU

Nackdelen med att handla från Wish, AliExpress och Ebay är att butikerna inte behöver förhålla sig till EU:s konsumentlagstiftning.

Det betyder att skyddet för dig som konsument minskar drastiskt och riskerna ökar då kontrollen på elprylar inte är lika bra. Även om man rapporterar en produkt som är direkt farlig och den tas bort, så tar det bara en kort tid innan den dyker upp igen – eller är ersatt av en identisk variant med annat namn.

Sinan Akdag, digital expert på Sveriges Konsumenter, säger i ett uttalande att det finns ett problem i att konsumenter kanske inte förstår vem de faktiskt handlar från på dessa plattformar. Det är nämligen inte Wish, AliExpress och Ebay som tillhandahåller prylarna man köper, de är bara mellanhänder.

Vi ser ett liknande upplägg på exempelvis Cdon och Expressen som bland annat säljer produkter från aktörer som INF Company AB, Teknikhouse och Klockster. Skillnaden är så klart att säkerheten är mycket högre och informationen om vem du handlar av är tydligare.

Vårt tips: Köp aldrig – någonsin – laddare, strömkablar eller egentligen någon elpryl alls från aktörer utanför EU.

Mikael är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO.