LG släpper massiv 34-tums gamingskärm G-Sync & 144 Hz

LG 34UC89G-B

LG 34UC89G-B är namnet på en helt ny, massiv skärm i 34-tumsklassen med IPS-panel kapabel att köra i 144 Hz. Modellen har upplösningen 2 560 x 1 080 pixlar vilket ger ett bildformat på breda 21:9.

Panelen i skärmen körs normalt i upp till 144 Hz men det går att pressa upp den i hela 166 Hz om så önskas. Åtkomsttiden är fem millisekunder och det finns stöd för G-Sync, vilket får sägas vara respektabelt för en IPS-panel.

Trots att LG 34UC89G-B endast klarar att visa 8-bitars färgdjup menar LG att panelen täcker 99 procent av färgrymden sRGB. Det lämnar utrymme för de som vill foto- eller videoredigera, även om de professionella användarna troligtvis letar efter bättre alternativ.

En detalj som saknas är HDR-stöd. Få skärmar kan visa HDR-material idag och LG är förlåten för att det saknas i nya modellen. Det finns inte mycket att titta på som kan visas i HDR och det krävs ett mycket bredare utbud innan vi lägger pengarna på en HDR-kapabel skärm i den högre prisklassen.

Vidare har skärmen en maximal ljusstyrka kring 300 nits, erbjuder 178-graders betraktningsvinkel både horisontalt och vertikalt samt 1000:1 som kontrastförhållande. Inget spektakulärt alltså men väl inom området för att vara godkänt åtminstone på pappret.

Två USB 3.0-portar går att använda direkt i skärmen för de som vill ansluta extra tillbehör eller ladda mobiltelefonen. För anslutning till dator finns både HDMI 1.4 och DisplayPort 1.2 att tillgå.

Konkurrenterna från Asus och Acer

LG är givetvis inte ensam om att ha en stor 34-tumsskärm på marknaden. Konkurrenterna Asus och Acer har egna modeller, och även om de är få till antalet så ger de LG 34UC89G-B en ordentlig match om pengarna.

Asus ROG Swift PG348Q har högre upplösning på 3 440 x 1 440 pixlar med en något lägre hastighet på 100 Hz. Panelen klarar 10-bitars färgdjup med 100 procent av sRGB och 79 procent av Adobe RGB. Även PG348Q har stöd för G-Sync och hela fyra USB 3.0-portar.

Acer Predator X34A är i det närmaste identisk med detaljerna för ROG Swift PG348Q men har ytterligaren USB 3.0-port (1 upp, 4 ner), snäppet vassa åtkomsttid på 4 millisekunder och något snävare betraktningsvinkel horisontellt.

LG 34UC89G-B kostar kring 1 000 dollar, eller närmare 11 000 kronor inklusive moms vid lansering. Om den ska klara sig i konkurrensen gäller det att de kommande recensionerna visar riktigt bra egenskaper jämfört med konkurrenterna, annars blir skärmen svår att rekommendera mer än någon annan.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.