Leica skapar nytt kamerasystem & ny objektivfattning

leica-vario-x.jpg
Leica Vario X

Leica har bekräftat att företaget inte har några planer på att lansera kameror med M43-sensorer. Det betyder att man håller sig till fullformat och APS-C som tidigare för att fortsätta utveckla den delen av sin verksamhet samtidigt som de arbetar med ett helt nytt, unikt system med egen objektivfattning.

Vidare verkar det som att Panasonic, en av medgrundarna till M43-systemet, kommer att släppa kameror som använder det nya Leica-systemet – ett rykte som ännu inte har bekräftats men som enligt flera webbsajter anses mycket troligt till i det närmaste bekräftat.

Om ryktet stämmer betyder det att Panasonic tar ett enormt steg från sin nuvarande kameratillverkning. Hur det blir med objektiv för det nya systemet är inte klart och vi kan därför inte svara på om Panasonic måste använda Leica-tillverkade objektiv, kan göra egna med design från Leica eller skapa helt egna efter egen design men med Leica-fattning.

Gällande Olympus så är de enligt kommentar inte intresserade att befatta sig med varken Leica eller Panasonic när det kommer till nya systemet. Olympus var med om att ta fram M43 och har satsat ordentligt på det systemet – något man säger sig fortsätta med i framtiden också.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.