Leica Nocticron till Micro Four Thirds – grym kvalitet rakt igenom

panasonic-leica-dg-nocticron-45-12

LEICA DG NOCTICRON 42.5mm F1.2 kan vara det absolut bästa du kan köpa till en Micro Four Thirds-kamera idag. Oavsett om det är en Olympus OM-D eller Panasonic GX7, det här är ren kvalitet rakt igenom – från linselement till objektivhuset. Det här objektivet väntas bli tillgängligt kring slutet på 2013 och följas under nästa år av ett LEICA DG NOCTICRON 150mm F2.8.

Panasonic har redan släppt två objektiv som möter de höga kraven som följer i Leicas spår – LEICA DG SUMMILUX 25mm/F1.4 ASPH och LEICA DG MACRO-ELMARIT 45mm/F2.8 ASPH MEGA O.I.S. Båda har visat sig ge riktigt skarpa bilder med de välbekanta Leica-färgerna som karaktäriserat den tyska linstillverkaren. Frågan är bara om nya NOCTICRON-serien till MFT kan följa samma utmärkta bana.

Räkna med att priset på Panasonics nya objektiv kommer att vara rejält saltat när det når butikerna, men så får man också autofokus och namnet Leica stämplat på objektivet. Vill man ha fenomenal kvalitet finns även manuella Voigtländer 25/0,95 Nokton MFT som sitt pris till trots är väl värt kostnaden.

LEICA DG NOCTICRON 42.5mm F1.2 blir det snabbaste objektivet någonsin med autofokus till Micro Four Thirds – och jag kan knappt vänta på att få lägga vantarna på ett exemplar. Med brännviddsförlängningen får vi 85mm som är utmärkt för exempelvis porträtt, och strax bakom Olympus 45mm F1.8.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.