Lär dig programmera Javascript med Grasshopper till Android & iOS

grasshopper android ios

Lär dig programmera med en ny gratisapp från Google. Applikationen heter Grasshopper efter datorpionjären Grace Hopper — och den lär dig grunderna i javascript-programmering på ett lekfullt sätt.

  • Kom igång med javascript
  • Gratis app för Android och iOS
  • Lägger grunden så att du kan läsa vidare
  • Enkelt och praktiskt – du kan göra hur mycket eller lite du vill

Istället för att du ska behöva läsa sida efter sida med långa textstycken har Grasshopper gjort ett spel av inlärningen. Med en serie pussel utmanas du att ta dig igenom grunderna, så det blir mycket roligare än traditionell inlärning.


När du har klarat Grasshopper får du hjälp att ta dig vidare i ”utbildningen” via Grasshoppers webbsajt. Där tipsar andra användare om vilka kurser och vidareutbildningar som är bäst för de som vill gå vidare i sina kunskaper.

Att läsa vidare är en nödvändighet om du faktiskt vill göra något med dina nyvunna javascript-kunskaper.

I skrivande stund har Grasshopper tre lektioner som bara precis tar dig genom de absoluta grunderna. Du behöver inte göra något allvarligt av det; allt som behövs är några minuter av din tid varje dag för att komma igång.

Om du känner att det är rätt för dig är det enkelt att klara lektionerna och fortsätta på en mer seriös nivå.

Tycker du inte att javascript är något för dig, ja då har du åtminstone provat och vet hur det fungerar. Förutom att själv skapa egen kod får du en helt ny förståelse för hur saker fungerar på internet. Och med tiden kan du förbättra som du inte tycker håller måttet för dina behov.

Applikationen finns till både Android och iOS. Du laddar ner den från Google Play Store eller Apple App Store. Nämnvärt är att du måste logga in med ett Google-konto för att använda appen. Men sen är det bara att köra igång!

Grasshopper löser tre problem med programmering

grasshopper skarmdumparGoogle har fokuserat på att lösa tre problem med programmering som gör inlärningen till ett hinder för många. Kan du gissa vilka de är?

Tid, tillgång och pengar.

Att lära sig programmera tar tid och med Grasshopper kan du göra några uppgifter närhelst du vill. På tåget, bussen eller rasten. Du slipper avsätta tid som kunde gå till andra saker. Och den här punkten är viktigare än många kan tro. När Google gjorde en undersökning i USA noterade de att största anledningen till att man slutar studera är tidsbrist.

Många av momenten i Grasshopper är enkla och självförklarande. Gränssnittet är kanske inte det snyggaste, men det gör inget. Det viktiga är den lärande biten, och där klarar sig appen bra. Vi hade kanske sett mer förklaringar om vad koden faktiskt gör; men det är något du kan lära dig själv enkelt med en bok eller guidande webbsajt.

Grasshopper är inte tänkt att ersätta eller ens konkurrera med tjänster som Codeacademy. Istället ska appen ge en första introduktion till programmering för att sporra dig att gå vidare med mer avancerade kurser.

Har du provat? Vad tyckte du? Skriv gärna en kommentar och berätta!

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.