Laddboxarna Easee Home och Easee Charge får inte säljas – saknar fullgod jordfelsbrytare

Easee
Foto: Pressbild, Easee

Populära laddboxarna Easee Home och Charge får inte längre säljas. Elsäkerhetsverket meddelar att de saknar fullgod jordfelsbrytare. Om du har någon av de här modellerna i hemmet så betyder det dock inte nödvändigtvis att de är farliga att använda. Här är allt du måste veta.

Vad har hänt?

Elsäkerhetsverket har granskat två laddboxar från Easee. Det handlar om modellerna Home och Charge som hamnat under luppen.

Efter granskningen meddelar myndigheten att det finns en felaktig implementationer av jordfelsbrytaren samt att DC-skyddet inte uppfyller de krav som laddboxarna är deklarerade för.

Varför klagar Elsäkerhetsverket på jordfelsbrytaren?

Anledningen till att Elsäkerhetsverket anmärker på implementationen av jordfelsbrytaren i laddboxarna har med vilken typ Easee har valt.

Båda laddboxarna använder elektroniska jordfelsbrytare. Det menar myndigheten ökar risken för att de inte bryter ut när de ska. Dessutom följer de inte standarden som Elsäkerhetsverket kräver.

Tillverkaren har använt en elektronisk lösning av jordfelsbrytare i stället för en elektromekanisk. Det finns en risk att jordfelsbrytaren inte alltid löser ut när och som den ska.

Joel Lee Antman, inspektör vid Elsäkerhetsverket

Det ska nämnas att tillverkaren inte behöver följa den standard som efterfrågas, men då måste de kunna visa att produkten är lika säker ändå.

Finns det någon risk för användare som har laddboxarna hemma?

I skrivande stund finns inga indikationer på att det finns någon uppenbar risk för den som har en Easee Home eller Easee Charge hemma.

Det finns inga rekommendationer på att användarna ska sluta använda laddboxarna.

Istället är rekommendationen att den som har en Easee Home eller Charge ska vara extra uppmärksam på eventuella problem med laddboxen eller anläggningen, och i så fall vidta extra försiktighet.

Både Elsäkerhetsverket och Easee är tydliga med att inga incidenter har rapporterats i direkt relation till laddboxarna och jordfelsbrytaren.

Vad säger Easee om säljförbudet?

Tillverkaren har redan meddelat att de tänker överklaga Elsäkerhetsverkets beslut.

Det finns inte heller några planer på att sluta sälja laddboxarna utanför den svenska marknaden.

Om Easee inte får gehör med sin överklagan så betyder det att laddboxarna måste få nya, mekaniska jordfelsbrytare innan de kan säljas igen.

Det betyder också att tillverkaren potentiellt måste kontakta de nära 100 000 användare som finns i Sverige och ordna med byta av hela laddboxen eller åtminstone byte av jordfelsbrytaren.

Exakt hur det ska gå tillväga är inte fastställt och lösningen är upp till Easee att planera.

Samtliga laddboxar av de påverkade modellerna måste också återkallas från återförsäljare och leverantörer.

Varför granskade Elsäkerhetsmyndigheten laddboxarna?

Kontrollen skedde i ett projekt där myndigheten granskade de sex vanligaste laddboxarna på marknaden.

Laddboxarna från Easee var alltså inte utvalda på grund av en anmälan eller på annat vis extra granskad separat från någon annan tillverkare/laddbox.

Vad händer nu?

Easee överklagar beslutet från myndigheten. Det betyder att en domstol ska ta upp ärendet och besluta om säljstoppet ska realiseras eller tas bort.

Själva processen med att fastställa säljstoppet kan ta flera månader.

Du kan fortsätta använda din laddbox av typen Easee Home eller Easee Charge under tiden processen fortgår.

Du behöver just nu inte göra något mer. Om tillverkaren i slutändan tvingas byta jordfelsbrytaren eller ersätta din laddbox så kontaktas du av Easee.

Jag har frågor om min Easee-laddbox – vem ska jag vända mig till om säljstoppet?

Du ska kontakta tillverkaren av laddboxen eller återförsäljaren. Det säger Joel Lee Antman på Elsäkerhetsmyndigheten.

Han säger också att myndigheten förstår att det finns en oro hos privatpersoner i den här frågan, samt att tillverkare i regel är snabba med att möta de krav som ställs på dem.

Via DN, Privata Affärer, Easee

Snabba frågor och svar om säljstoppet

Varför säljstoppar Easee-laddboxarna?

Elsäkerhetsverket säger att de saknar en fullgod jordfelsbrytare. Laddboxarna har en elektronisk jordfelsbrytare, men myndigheten säger att det måste vara en mekanisk variant.

Vad händer med min Easee-laddbox nu?

Inget alls för stunden. Du kan använda den som vanligt för att ladda din elbil.

Är det osäkert att använda laddboxar från Easee?

Nej, i skrivande stund finns inga indikationer på att tillverkarens laddboxar ska vara mindre säkra än konkurrenternas – trots Elsäkerhetsverkets krav på säljstopp och byte av jordfelsbrytare.

Vad säger Easee om säljstoppet?

Tillverkaren har meddelat att de tänker överklaga säljstoppet.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.