Ladda ner högupplöst 4K-material inför lanseringen av Xbox One X

Xbox One X

Microsoft har lovat en så smidig och enkel övergång som möjligt från befintliga Xbox-konsoler till nya Xbox One X. Genom att ladda ner högupplöst material till redan installerade spel kan du föra över allt via exempelvis en extern hårddisk när nya konsolen är installerad och klar.

Befintliga användare som testar ny mjukvara till Xbox-konsolerna via Xbox Insiders kan redan idag ladda ner högupplösta texturer och dylikt som förberedelse inför Xbox One X. En funktion som inom kort kommer att släppas till vanliga användare med en Xbox One eller Xbox One S.


Det går även att säkerhetskopiera alla inställningar på den befintliga konsolen och föra över detta till nya. På så vis slipper du ställa in exempelvis nätverksinställningar vilket kan vara en tidskrävande och besvärande uppgift för många.

Allt som behövs är en extern hårddisk som du ansluter till en Xbox One eller Xbox One S. Synkronisera alla inställningar och installerade spel till hårddisken och anslut till din Xbox One X. Därefter kopieras allt över till nya konsolen automatiskt och du är igång på några minuter. Praktiskt, eller hur? Inte minst då många spel kan ta timmar att ladda ner (speciellt om du vill ha 4K-materialet också) och installera utan skiva.

xbox one x 4k nerladdning

Om du har installerat version (build) 1710 eller senare på din Xbox gör du följande för att aktivera nerladdning av högupplöst material redan idag:

  • Gå till Settings > Storage > Settings > System > Backup and Transfter
  • Gå ner till Download 4K game content > Aktivera alternativet

Svårare än så är det inte. Tänk på att Microsoft inte nödvändigtvis tillåter att din konsol börjar ladda ner nya filer redan idag. Det kan dröja något innan de släpper på spärrarna — så bara aktivera nerladdningen och kör på som vanligt så sker allt i bakgrunden.

Vill du istället säkerhetskopiera dina inställningar till en extern hårddisk kan du göra följande:

  • Gå till Settings > Storage > Settings > System > Backup and Transfter
  • Välj Back up my settings > Back up to device
  • Markera en ansluten extern hårddisk och låt konsolen kopiera filerna

Ett tips är att också gå ner till Keep backup current och låt din Xbox-konsol automatiskt säkerhetskopiera inställningarna när du gör ändringar. På så vis riskerar du inte att installera inaktuella inställningar när Xbox One X släpps. Smart, eller hur?

Om du inte hittar inställningarna vi nämner ovan betyder det att din spelkonsol inte är uppdaterad med stöd riktigt än. Då behöver du bara vänta tills du får en notifikation om att version 1710 eller senare är installerad. Alternativt kolla igen dagarna innan Xbox One X släpps, vilket är den 7 november.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.