Ladda din elbil gratis med Tesla Supercharger V3 (video)

Tesla Model 3
Tesla Model 3. Bildkälla: Unsplash

Normalt är det bara Teslas egna bilar som kan och får använda tillverkarens laddnätverk. Men en liten bugg i mjukvaran gör att fler bilmodeller från andra tillverkare faktiskt kan utnyttja Teska Supercharger V3 olovligen.

Vi vet att minst åtta olika bilmodeller som inte är av märket Tesla har kunnat ansluta och ladda via laddnätverket. Anledningen till att det är möjligt har med handskakningen som utförs när bilen först ansluts för att laddas.

För att en Tesla-bil ska kunna använda laddnätverket måste laddnätverket verifiera att det är en kompatibel bil som anslutits och kolla vilket Tesla-konto som ska debiteras för laddningen.

För Model S och Model X är det en modifierad typ 2-kontakt som används vilket bara Teslas bilar har. Men med Model 3 introducerades ccs-kontakten till laddnätverket, och det är något som fler bilmodeller på marknaden använder.

En ospecificerad bugg gör att laddnätverket inte stoppar andra bilmodeller än Teslas från att börja ladda. Och eftersom det inte finns något konto att debitera så är det kostnadsfri snabbladdning som är möjligt. Till mångas stora glädje kan vi tänka oss.

Bland bilmodellerna som bekräftats fungera finns följande:

  • Renault Zoe
  • BMW i3
  • Volkswagen e-Golf
  • Hyundai Kona

Notera att det alltså inte är alla elbilar som fungerar och det är inte heller alla Supercharger 3-stationer som går att använda på det här sättet.

Det talar för att det är en bugg och inte att Tesla helt plötsligt blivit godhjärtade.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.