Lådcykel från Babboe stoppas – ramen kan knäckas

babboe city unsplash sven brandsma

Cykelföretaget Babboe tvingas stoppa försäljningen av sina lådcyklar till följd av rapporter om allvarliga brister i cykelramarna.

Beslutet att stoppa försäljningen kommer efter att den nederländska konsumentombudsmannen NVWA beordrat Babboe att avbryta försäljningen på grund av ett flertal fall där cykelramar har gått sönder.

NVWA har uttryckt oro över att bristande ramar kan orsaka mycket allvarliga skador, särskilt om barn faller ur cykelns låda.

NVWA:s riskbedömning av olika typer av Babboes lådcyklar visar att ramarna kan brista, vilket kan leda till mycket allvarliga skador, särskilt om barn faller ur cykeln, och detta riskerar att ske i tät trafik.

NVWA

Den svenska distributören av Babboe har meddelat på sin webbplats att leveranser av Babboes cyklar tillfälligt har stoppats och att en återkallelse av vissa modeller är under förberedelse.

En varning kommer att skickas till andra tillsynesmyndigheter inom EU via det europeiska varningssystemet ”Safety Gate”.

Babboe i Nederländerna har tidigare genomfört en återkallelse av lådcykelmodellen City, tillverkad mellan 2010 och 2012 samt från 2017 till juni 2018.

Modellerna som återkallas

  • Babboe City/ City-E/ City Mountain
  • Babboe Curve/ Curve-E/ Curve Mountain
  • Babboe Big/ Big-E
  • Babboe Dog/ Dog-E
  • Babboe Max-E
  • Babboe Mini-E/ Mini Mountain
  • Babboe Pro Trike/ Trike-E/ Trike XL
  • Babboe Carve-E/ Carve Mountain

Är Babboes lådcyklar säkra?

Om du har en lådcykel från Babboe ska du helst ställa undan den tills det kommer mer information om just din modell. Är du osäker kan du kontakta Babboe eller butiken som sålde lådcykeln till dig.

Eftersom det förekommer allvarliga risker för skador, inte minst om du framför lådcykeln i tät trafik, kan det vara en mycket god idé att inte cykla med barn i lådan (om du absolut måste använda cykeln).

NVWA uppmanar konsumenter att inte använda dessa lådcyklar från Babboe och kommer att informera tillsynsmyndigheter i andra EU-länder genom det europeiska varningssystemet Safety Gate.

NVWA

Via NVWA

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.