Kraftigt förbättrade kameror i Samsung Galaxy S21 Ultra – sex kameror & laser

samsung galaxy s21 ultra winfuture
Bild: WinFuture

Samsung väntas inte presentera Galaxy S21-serien förrän i januari, men redan nu har vi koll på vad flaggskeppsmodellen kan få för kameror. En ny rapport pekar på att den får hela sex bakre kameror, laserassisterad autofokus och omarbetad optik.


  • Dubbla telelinser på 3x och 10x
  • Förbättrad kamerasensor till huvudkameran (108 megapixel)
  • Bredare bildvinkel till huvudkameran (24mm istället för 26mm)
  • Lästips: iPhone 13 kan få stöd för WiFi 6E

Samsung Galaxy S21 Ultra ser ut att bli en ruskigt kompetent kameramobil med sex kameror varav två är telelinser som assisteras av en laser för snabbare autofokus.

De två telelinserna är på 3x (72mm) respektive 10x (240mm). Båda har optisk bildstabilisering som minskar risken för skakoskärpa. Den längre telelinsen har en infällbar design som indikerar att den sticker ut lite från mobiltelefonen när den används.

Det är oklart om Samsung fortsätter använda så kallad hybridzoom som kombinerar optisk och digital zoom, men allt pekar idag på att det finns även i nya generationens Galaxy S21-mobiler.

En intressant nyhet är att huvudkameran i Galaxy S21 Ultra får ny optik som ger en bredare bildvinkel. Från 26mm till 24mm. En till synes obetydlig skillnad, men dessa två millimetrar har stor effekt på bilden.


Nästa stora nyhet är att Samsung introducerar laserassisterad autofokus likt den som finns i Galaxy Note 20 Ultra (något som inte fanns i någon Galaxy S20-modell).

Och slutligen så kan vi vänta oss att huvudkameran på 108 megapixel får en ny, förbättrad sensor som ger bättre detaljrikedom och mindre brusnivåer. Exakt hur stor förbättring det rör sig om är oklart i skrivande stund.