Kopplar hörlurar till Lightning på Iphone & Ipad

apple-iphone-5

Apple släpper hörlursstöd för anslutning till Lightningporten på Iphone.

Med en speciell adapter är det möjligt att få större bandbredd och djupare kontroll av ljudet jämfört med den vanliga 3.5mm-kontakten som traditionellt används.

Bland fördelarna som lyfts fram av Apple finner vi möjligheten att ge strömförsörjning till mer avancerade hörlurar och styrning av digital brusreducering via kompanjonappar där den möjligheten finns.

Via Lightningporten ska man kunna spela upp högkvalitativt och okomprimerat ljud i 48 kHz där det är möjligt. Apple har påbörjat arbetet med att ta fram tillbehör för tillverkare som vill skapa externa adaptrar och även skyddande skal med inbyggd adapter.

Inga prisuppgifter än

I skrivande stund finns inga uppgifter om vilka tillverkare som har visat intresse för att släppa Lightning-hörlurar och inte heller vet vi hur prisbilden kommer att se ut. Lightning är betydligt dyrare att utveckla till än för analog anslutning – så räkna med saftigare priser.

3.5mm-kontakten finns i princip överallt idag för att den är billig, enkel och den fungerar riktigt bra för att vara så gammal teknik. Kan Apple övervinna audiofilerna och den generella massan med användare till att gå nyare och dyrare – vad tror ni?

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.