Kom igång med podcasts: Bästa apparna för Android & iOS

podcasts app 2019

En introduktion till podcasts, de bästa apparna för Android och iOS, och tips på bra poddar att börja med. Kom igång med podcasts på några minuter – helt gratis och direkt i mobiltelefonen. Så går du!

Vad är en podcast?

En podcast kan liknas vid ett nerladdningsbart radioprogram i form av en ljudfil. Podcasts delas upp i avsnitt som ofta är mellan 20 och 60 minuter beroende på innehållet. Du kan antingen ladda ner ljudfilen till din mobiltelefon eller strömma den direkt via en podcast-app.

Hur lyssnar man på en podcast?

Podcasts hittar du främst via dedikerade podcast-appar till mobiltelefonen, surfplattan eller datorn. De flesta podcasts har en RSS-feed som uppdateras automatiskt när nya avsnitt släpps. Med en podcast-app kan du få ett meddelande när ett nytt avsnitt är tillgängligt.

I vissa fall kan du använda webbläsaren i datorn om du inte vill använda en dedikerad app för podcasts. Exakt vad som gäller beror på vilken podcast du vill lyssna på och var ljudfilerna finns.

Bästa podcast-apparna för Android & iOS

Google Podcasts

Google Podcasts med Nest Mini

Google Podcasts är vår favoritapp för podcasts. Det är den officiella podcast-appen från Google och du hittar den via Play Store för Android.

Podcasts-appen är funktionellt sparsam men har ett användarvänligt gränssnitt med stöd för casting till trådlösa högtalare och sovtimer.

Fördelar:

 • Gratis och väl fungerande podcast-app med cast-stöd
 • Inbyggd sovtimer så att uppspelningen slutar automatiskt
 • Trevligt gränssnitt som är generellt enkelt att använda

Nackdelar:

 • Fungerar inte med iOS eller iPadOS
 • Kan vara lite knepigt att hitta nya podcasts
 • Saknar många funktioner som konkurrenterna har

Här laddar du ner Google Podcasts för Android.

Apple Podcasts

Apple Podcasts

Apple Podcasts är den officiella podcast-appen för iOS och iPadOS. Den finns även till macOS, och det är det bästa valet för dig som vill ha snabb åtkomst till tusentals podcasts utan att ladda ner en extra app.

Fördelar:

 • Finns redan i din iPhone, iPad och Mac-dator
 • Praktiskt och snyggt gränssnitt i mobiltelefonen
 • Stort utbud med alla de populäraste poddarna

Nackdelar:

 • Fungerar bara med Apples ekosystem med prylar
 • Saknar många funktioner som konkurrenterna har

Apple Podcasts finns redan i din Apple-pryl. Du kan dock läsa mer om appen här.

Spotify

Visste du att Spotify har en sektion för podcasts? Om du redan använder den populära musiktjänsten så kan du med fördel prova deras många podcasts. Det är kostnadsfritt att lyssna på podcasts med Spotify, men de vill så klart att du betalar månadskostnaden för musiktjänsten också.

Fördelar:

 • Naturlig övergång från musiktjänsten till podcasts för befintliga användare
 • Smart kurering som lär sig vad du tycker om att lyssna på
 • Du kan hitta podcasts och lyssna via webbläsaren

Nackdelar:

 • Spotify försöker hela tiden locka dig till att köpa Spotify Premium
 • Saknar vissa podcasts som andra podcast-appar har
 • Du måste ha ett Spotify-konto

Här laddar du ner Spotify för Android och iOS.

Pocket Cast

Pocket Cast har installerats av fler än 1 miljon användare och uppdateras regelbundet med nya funktioner och förbättringar. Appen är i grunden kostnadsfri, men det finns in-app-köp för extra funktionalitet.

En trevlig funktion är att du som har en iPhone och Watch kan styra uppspelningen direkt från handleden. Perfekt om du inte vill ta fram mobiltelefonen på powerwalken eller när mobiltelefonen bara inte är tillgänglig.

Fördelar:

 • Stöd för ändring av uppspelningshastigheten
 • Stöd för casting till trådlösa högtalare
 • Filter-funktion för att skapa listor med podcastavsnitt

Nackdelar:

 • Kräver in-app-köp för vissa funktioner
 • Har fått kritik för buggar under 2019

Här laddar du ner Pocket Cast för Android och iOS.

Podcast & Radio addict

Podcast & Radio addict är en helt kostnadsfri podcast-app som avisar reklam för att finansiera utvecklingen. Appen uppdateras regelbundet och har fler än 5 miljoner nerladdningar för Android.

Fördelar:

 • Bläddra bland alla stora podcastnätverk
 • Tydliga topplistor med de populäraste podcasten
 • Lyssna på podcasts via RSS-flöden

Nackdelar:

 • Visar reklam

Här laddar du ner Podcast & Radio addict för Android.

Kom igång med dessa fantastiska poddar

Det finns massvis med bra poddar att lyssna på. Välj de ämnen du själv tycker är bäst och se vad som passar. Om du vill komma igång lite snabbt med några av våra favoriter så får du bra tips här under. Du hittar alla poddarna i din favorit-podcast-app.

Bra svenska poddar 2019/2020

P3 Dokumentär

En av Sveriges bästa och mest omtyckta poddar är P3 Dokumenter. Podden går igenom historiska händelser på ett informativt och korrekt vis och med ett tempo som passar de flesta lyssnarna.

Framgångspodden

Framgångspodden är en så kallad intervjupodd. I podden intervjuas framgångsrika personer inom olika områden, och du som lyssnar berikas med allt från spännande historier om hur personerna blev framgångsrika och vilka de bästa tipsen på framgång är.

Mordpodden

En podcast med nära hundra avsnitt där varje avsnitt handlar om ett svenskt mordfall. I Mordpodden tar Amanda Karlsson och Linnea Bohlin dig på en skrämmande men spännande resa genom mord-Sverige.

Bra engelska poddar 2019/2020

Serial

Serial är en podcast från This American Life-redaktionen. I tre säsonger går podcasten igenom olika brottsfall på ett mycket ingående vis med hög detaljnivå, men utan att det känns rörigt. Ett toppval!

The Vergecast

En av de mest populära tekniksajterna någonsin har en podd som heter The Vergecast. Här får du de senaste tekniknyheterna och deltagarnas tankar om dessa. En perfekt podd för dig som älskar teknik.

Underunderstood

Om du vill lära dig allt och lite till om saker du inte ens visste du vill veta, då ska du lyssna på Underunderstood. Deltagarna i varje avsnitt väljer ett ämne eller en specifik sak att diskutera, och du kan räkna med att alltid ta med dig något bra från varje avsnitt.

FAQ om podcasts

Var kan jag lyssna på podcasts?

I mobiltelefonen, på surfplattan och i datorn. Har du en smart högtalare kan du strömma podcasts till denna och även smarta tv-apparater kan strömma podcasts. Främst lyssnar många på mobiltelefonen och via datorn.

Vem bör lyssna på podcasts?

Alla! Det finns tusentals podcasts som berör många ämnen, så sannolikheten är stor att det finns något för just dig, oavsett om det är på svenska eller engelska. Teknik, religion, politik, sport, film och musik. Vad du än kan tänka dig så finns en podcast för det.

Kostar det att lyssna på podcasts?

I grunden är podcasts helt kostnadsfria att hitta och lyssna på. Det finns mängder av bra appar för mobiltelefonen och datorn där du hittar podcasts. Det finns podcast-appar som kostar om du vill ha specifika funktioner som är värda att betala för, men det är inte nödvändigt att lägga ut pengar om du inte vill.

Vad är en podcast?

En podcast är i stort ett radioprogram på internet som du kan ladda ner eller strömma via din mobiltelefon eller dator. Det finns tusentals podcasts, även på svenska och det är gratis att lyssna.

Vem kan göra egna podcasts?

Alla som har en mobiltelefon kan göra en egen podcast. Det är kostnadsfritt att komma igång och göra en podcast, men det kan tillkomma kostnader om du vill ha en bra mikrofon och ett redigeringsverktyg för ljudfilerna.

Hur gör jag en podcast?

Det krävs inte mycket för att göra en podcast. Allt som krävs är en mobiltelefon, en applikation och något att prata om. Men om du vill göra en bra podcast som känns professionell och genomtänkt så krävs planering och att du är påläst.

Podcast Insights har en utmärkt artikel om hur man gör podcasts här.

Vilka är de bästa podcastarna 2019/2020?

Det beror helt på vilka ämnen du föredrar att lyssna på och vilket språk. Topplistorna i podcast-apparna är ett bra ställe att börja leta på om du letar efter bra podcasts. Här är några favoriter:

– P3 Dokumentär
– Rättegångspodden
– Framgångspodden
– Creepypodden
– Mordpodden
– Serial (engelska)
– You’re Wrong About… (engelska)

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.